Léto nejlépe přivítáte bosky, nebo s odhalenou špičkou

Zdraví 25. června 2013

Teploty stoupají, sluníčko svítí. Období chladu a deště je konečně pryč a léto na nás útočí v plné síle. Kdy jindy sundat fusekle, když ne právě teď?

Pokud vás, milé dámy, ale trápí plísně mezi prstíky, je jasné, že své nožky všem na oči vystavovat nechcete. Přitom balerínky, sandálky, střevíčky, zkrátka botky s odhalenou špičkou byste tak ráda nosila... Neklesejte na mysli. Máme pro vás několik účinných rad a tipů, pomocí kterých se otravné mykózy zbavíte raz dva.

Nohy myjte 2x denně

Důkladná hygiena je odrazovým můstkem pro úspěšnou léčbu mykózy. Ideální je mýt nožky antibakteriálním mýdlem 2x denně (ráno a večer před spaním), důkladně je vysušit, hlavně mezi prsty, a poté je namazat nebo nasprejovat přípravkem určeným proti plísním nohou.

Podceňovat byste neměla ani pedikúru, zejména stříhání nehtů, protože právě pod nimi se plísně rády usazují.

Vzpomeňte na babičku

Plísně nemají v lásce kyselé prostředí, a proto na ně naše chytré babičky útočily octem. Vatový tamponek namočte do jablečného octa a potřete jím ráno a večer postižená místa. Dobré také je čas od času vytřít obuv, kterou nosíte nejčastěji (platí to i na domácí papuče), octovou vodou, případně boty vystříkat antimykotickým sprejem.

Využijte moderní medicínu

V dnešní době není problém koupit v kterékoliv lékárně přípravky s antimykotiky, které, jak hlásají příbalové letáky, plísně spolehlivě zahubí.

Tyto léčivé krémy a spreje obsahují bifonazol, ketoconazolum a další léčivé látky, které jsou určeny na léčbu kožních infekcí vyvolaných kvasinkami, plísněmi a jinými houbami. Pronikají hluboko do kůže, kde usmrcují původce nákazy a brání jejímu růstu. Pokud však do 10 dnů potíže neustoupí, doporučujeme navštívit ordinaci lékaře.

nohy

Často mýt a využít kosmetické pomocníky - to je cesta ke krásným nohám.

zdroj: www.thinkstock.cz

Správně perte

Aby se mezi naše prstíky nepříjemná mykóza nevrátila jako bumerang, je potřeba se zamyslet také nad tím, jak perete. A to se týká především ponožek a ložního prádla, které byste měla prát na vyšší teplotu, tedy na 60 stupňů.

S tímto prádlem byste však rozhodně neměla prát trička či spodní prádlo – hrozí, že se do nich dostanou plísně, které pračka nezničí, a vzroste tak riziko, že se plísně rozšíří do podpaží či rozkroku, tedy do míst, kde se kůže zapařuje.

Nezapomínejte na prevenci

Pokud jste s plísněmi zatočila a úspěšně je poslala do zaječích, je důležité, abyste i nadále nepodceňovala prevenci.

Mezi hlavní zásady patří následující: Nepůjčovat si cizí boty. Denně si vyměňovat ponožky. Na nohy používat extra ručník. Často střídat obuv. Pravidelně absolvovat pedikúru. Ve veřejných bazénech a saunách chodit v pantoflích. V létě nosit prodyšné a otevřené boty, aby mohly nohy dýchat.

Jen takové malé stíněníčko

  • Do půllitru teplé vody přimíchejte dvě lžičky soli a na deset minut do ní ponořte nohy. V neposlední řadě pak můžete vyzkoušet česnekový roztok připravený ze dvou velkých stroužků rozmačkaného česneku, jedné lžičky soli a dvou lžiček vody. Místa postižená plísněmi jím potírejte 2x denně.

Sůl

Sůl není jen do jídla, zkuste ji i na problematické nožky.

zdroj: www.thinkstock.cz