Na vlastní kůži: Ajurvédská masáž

Zdraví 4. července 2013

Masér hněte a prohmatává můj zadek a já předu blahem. Přísahám, že v tom není nic sexuálního. Ale jak na svém pozadí celé hodiny sedím, tak je to hnětení úžasně uvolňující. Ajurvédská masáž se mému tělu líbí.

K pozadí jsme se ale dostali až za hodinu potom, co jsem na proceduru přišla. Abych se uklidnila z každodenního fofru, slečna v recepci mě rovnou usadí do křesílka a nabídne čaj, ajurvédský samozřejmě.

Zároveň s voňavým zeleným šálkem přichází malý, snědý, usměvavý James Rocky. A ten mě zpomalí znovu, přímo z něj cítíte, jak nechápe věčný evropský spěch. „Dobrý den, pojďte se mnou,“ zdraví anglicky a usadí mě do křesla. Nejdřív totiž přichází objasnění, proč tady vlastně jsem, moje diagnóza a doporučení, jakou terapii použít.

Trvá déle, déle vydrží

„Áyur znamená život a véda věda,“ píše mi James z indické Keraly poznámky na papír. „Ajurvéda je věda o živém těle, zjednodušeně řečeno. Je to tisíce let starý lékařský systém na celém indickém subkontinentu.“ Na rozdíl od naší medicíny, ta ajurvédská má trvalý efekt, vysvětluje dál.

Bohužel, on a jeho kolegové k nám nemohou přinést všechno, co s ajurvédou souvisí. „Není tady třeba klima, jaké máme u nás. Taky se stravujete jinak než my, a hlavně žijete pořád ve strašném spěchu.“

ajurvéda 1

Podle pulzu na levé ruce se pozná zdravotní stav.

foto:
ajurvéda 2

Pro různé masáže se hodí různé vůně.

foto:

Vy jste pitta

Vyplňuju dotazník, který se ptá na věk, alergie a zdravotní potíže. A taky na to, co podle svého názoru potřebuju. Na otázku, jestli mám nějakou aktuální potíž, si stěžuju na prudkou bolest v levé dlani pod prostředníčkem. Dítě mi přibouchlo ruku do dveří. Hlásím tedy, že na levou dlaň raději nesahat.

„Máme tři typy lidí – vzduch, voda a oheň. A vy jste pitta – oheň,“ říká. Radí mi nepít horké nápoje. Když mně vřelý černý čaj s citronem tak chutná! „Můžete ho pít, ale ne tak horký. A radši byste měla pít bylinkové nápoje bez kofeinu, ty vám také dodají energii, ale ne škodlivou.“ Jako první krok mi ordinuje masáž horkým olejem.

ajurvéda 3

Kde ajurvédu najdete? V Praze například ve třech studiích Planet Zen (www.planetzen.cz). Filipínské masérky najdete taky na nečekaném místě, ve valašských Velkých Karlovicích (www.valachy.cz). V Brně máte GW studio (www.ajurveda-brno.cz), v Olomouci masážní studio www.ayurveda-olomouc.cz, v Hradci Králové studio www.malovcova.cz, v Ostravě jógové a ajurvédské studio www.pranavajoga.cz.

foto:

Víte, jak stará je vaše matrace?

Ajurvéda je sanskrtské slovo a znamená vědění o životě. Je to systém tradičního indického lékařství, uznávaný Světovou zdravotnickou organizací. Zaměřuje se na vyvažování životních energií v těle, čištění organismu a podporu obranyschopnosti. Zahrnuje doporučení pro stravování, terapie (aroma, hudba, čištění, masáže), pulzovou diagnostiku, tělesná a dechová cvičení a meditace. Nezaměřuje se na potlačování příznaků, ale hledá a léčí příčinu nemocí.

Ruce jako ze železa

Dostanu župánek, ručník a hygienické kalhotky. Přebírá si mě další rodilý ajurvéďan a už míříme do masážní místnosti. Je osvětlená spoře, kromě lehátka je tady kamenná vana. Stud stranou, zůstávám jen v kalhotkách. Položím se na lehátko, masér mi podkládá nohy vyhřátými ručníky a jde si připravit teplý olej.

Moje nohy, zadek, ruce i záda si to užily fakt úžasně. Nešlo ale o žádné hlazení. Masér má ruce ze železa, dře na mně poctivě. Kdyby někdo za dveřmi naslouchal jenom jeho dechu, asi by nás podezříval spíš ze sexu.

Sedmero seznámení přes internet

Podle ajurvédy má každý svůj energetický vzorec – individuální kombinaci fyzických, mentálních a emočních charakteristik. Tato konstituce je nám dána již při početí a zůstává nezměněna po celý život. Působení vnějších a vnitřních faktorů, jako je způsob stravy, roční období, fyzické trauma, rodinný a pracovní vztah, emocionální stavy, může narušovat naši přirozenou rovnováhu a odchylovat nás od přirozené konstituce. Pokud přetrvává působení nerovnováhy delší dobu, vzniká nemoc. Když odhalíme původ nerovnovážného stavu, můžeme obnovit zdraví.

ajurvéda 5

Jamesovy pěsti se míhaly neuvěřitelně rychle a bušil do mě vší silou.

foto:

Hlava ve ždímačce

Když došlo na ruce, upozorňuju ho na své zranění. Rozsvítí si na to, jemně mi dlaň prohmatá a identifikuje místo bolesti. Sykám, když se ho jenom dotkne.

„Něco s tím uděláme,“ slibuje a já si říkám: „Do háje, teď mi s tím ještě něco provede.“ Masér si nabere ještě víc oleje a začíná velmi jemně masírovat prsty a dlaň. Vyhýbá se bolestivému místu, ale postupně se k němu blíží. Ale nebolí to nijak dramaticky, jen jako jemné píchání.

Pak prohmatává i zápěstí a celé předloktí. A když nakonec přejíždí silným tlakem i místo bolesti, necítím už skoro nic. „Neuvěřitelné,“ hlasitě se směju. „Že ano? Proto dělám ajurvédu,“ chechtá se taky. „Zítra vás to ještě bude bolet, ale pak to přestane.“

Ještě následovala masáž hlavy (něco jako když ji dáte do ždímačky) a pak odpočinek u čaje z citronové trávy. Večer jsem si připadala jako znovuzrozená.

Druhý den mě ruka podle předpovědi zase bolela a měla jsem v celém těle pocit, jako kdybych skládala uhlí. Ale takový ten pozitivní, určitě to znáte. Pokud jde o mě, ajurvédě věřím.

ajurvéda 4

Hlava se mi třásla jako ve ždímačce.

foto:
ajurvéda 6

Nejradši bych v indické idyle zůstala celý den.

foto: