Vyvoněné léto i v největších vedrech

Zdraví 20. srpna 2013

Propocená trička, zapařené nohy, nepříjemné pocity na intimních místech… Máme pro vás několik užitečných tipů a rad, které vám od těchto obtíží pomohou raz dva.

Teploty atakující třicet stupňů Celsia jsou pro čichově průměrně vybaveného Středoevropana doslova noční můrou.

Zatímco Řekové, Italové a Španělé na ně čekají jako na smilování boží, a když konečně dorazí, jásají, shazují svršky a běží se osvěžit do mořských vln, my ve vnitrozemí bědujeme a potíme se jako prasátka na rožni.

Klimatizace i magnet na chlapy

Abychom ale pocení nezatracovali - ať se nám to líbí, nebo ne, je to naprosto přirozené, ba co víc - pro náš organismus nezbytné. Funguje totiž na principu klimatizace - když je třeba, ochlazuje tělo, aby se nepřehřálo, a reguluje jeho tělesnou teplotu.

Pocením se navíc odplavují toxiny a odpadní látky, na pokožce také vzniká tenká vrstvička, která udržuje pH pokožky na optimální hodnotě 5,5 a tím ji chrání před plísněmi a kvasinkami. A plusových bodíků má pocení mnohem více. Například obsahuje vábící feromony, takže mu v mnoha případech vděčíte i za to, že se za vámi chlapi otáčejí a nemůžou z vás spustit oči.

pocení 4

Cesta hromadnou dopravou bývá v létě někdy dost nechutný zážitek.

zdroj: www.thinkstock.cz

Zase ty koláče...

pocení 3

Koláče v podpaží jsou trapas...

zdroj: www.thinkstock.cz

V našem těle jsou dva druhy potních žláz: ekrinní (potní), jež odvádějí pot přímo na povrch pokožky, a apokrinní (pachové), které se nacházejí v podpaží či v okolí pohlavních orgánů. Jejich produkce je stimulována emocemi, zvláště stresem, a sekret se dostává na povrch pokožky v místě, kde jsou chloupky.

Právě tyto žlázy mohou za nevzhledné a páchnoucí koláče v podpaží, které nám ničí nejen oblečení, ale přitahují znechucené pohledy a odtahují chřípí kolemjdoucích. Eliminovat je můžete používáním deodorantů a antiperspirantů, novinkou jsou vložky do podpaží.

VYZKOUŠEJTE: Jednorázové podpažní vložky BeDry zabezpečují celodenní ochranu proti vzniku vlhkých skvrn v podpaží. Balení obsahuje 12 kusů a stojí cca 100 Kč.

Nožky do kazajky

Obzvlášť v horkém letním počasí byste měli nohám dopřát volnost a dovolit, aby mohly dýchat v otevřených sandálcích a žabkách. Pokud je budete i nadále uzamykat v neprodyšných botách, koledujete si o pořádný malér.

A to nemluvím o ostudě, kterou byste sklidili, kdybyste se u někoho na návštěvě vyzuli a zápachem z bot dotyčnému zamořili celou předsíň. Jde o to, že nebohé nohy, které v horkém počasí dusíte v teniskách, někdo dokonce v kozačkách, jsou lákadlem pro všechny mykózy.

Chodidla, zvláště prsty, se potí, což může vést k úpornému svědění, pálení a bolesti. Pravidlem číslo jedna proti plísním na nohách je samozřejmě každodenní mytí nohou. Bojovat proti nim můžete také antimykotickými spreji a mastmi nebo deodoračními a dezinfekčními pudry.

Anebo vsaďte na některou z babských rad - například vrbovou kůru: 30 gramů vrbové kůry svařte v půl litru vody a nechte vychladnout na přijatelnou teplotu. Do této lázně si pak na deset minut ponořte chodidla. Opakujte alespoň 3x týdně, nejlépe večer před spaním.

VYZKOUŠEJTE: FOOTEE sprej na nohy deodorant + antiperspirant eliminuje nepříjemný zápach a snižuje nadměrné pocení nohou. Stojí cca 80 Kč.

pocení 2

Není pocení jako pocení...

zdroj: www.thinkstock.cz

Plusy:

  • Termoregulačně - udržuje a vyrovnává teplotu organismu
  • Emocionálně - vyvolané psychickými změnami
  • Gustatorně - po konzumaci ostrých jídel
  • Reflexně - reakce na různé vnější podněty
  • Farmakologicky - způsobené vedlejšími účinky léků

Dámský komfort nade vše

Teplé počasí, koupání v bazénech či rybnících a zapařování v džínách - to je pro tvorbu kvasinek na intimních místech jako dělané. Pálení, svědění a nepříjemné pocity tak na sebe nenechají dlouho čekat.

Všechny tyto nepříjemnosti se vás ale vůbec týkat nemusejí. Pokud se budete o intimní oblasti správně starat a dodržovat poměrně jednoduchá preventivní opatření, můžete si od mnoha zmiňovaných potíží toto léto odpočinout.

A na co konkrétně byste si tedy měla dávat pozor?

  • Omezte konzumaci sladkostí včetně zmrzliny.
  • Noste prodyšné a vzdušné oblečení (ideální jsou sukně, šaty nebo volné kalhoty).
  • Při mytí používejte speciální mycí přípravky (např. Intima, Chilly, Lactacyd atd.).
  • Mokré plavky ihned svlékněte a oblečte se do suchého.
  • V době menstruace používejte probiotické tampony.
  • Pokud máte oslabenou imunitu nebo jste užívala antibiotika, zařaďte do jídelníčku probiotické potraviny nebo laktobacily ve formě potravinových doplňků.
  • Po použití toalety se utírejte směrem odpředu dozadu.
  • Po pohlavním styku se osprchujte čistou vodou.

Jak rosé podávat?

Kleopatra relaxovala v mléce, vy si můžete dopřát lázeň z rajčat. Zdá se vám to poněkud extravagantní? Možná, že je. Pokud se však chcete zbavit tělesného pachu a zabránit nadměrnému pocení, jsou právě rajčata tím pravým. Prostě si do vany plné vody přidejte tři litry rozmačkaných rajčat a dopřejte si 15minutovou koupel.

lázeň

Rajčata se dají využít i jinak než do salátu.

zdroj: www.thinkstock.cz