SMSky škodí zdraví!

Zdraví 25. listopadu 2013

Tentokrát vás nehodláme upozorňovat na nebezpečí, že z telefonů vyzařují bůhvíjaká záření, která nám nejsou přiložená. Zaměřili jsme se na pouhé "smskování", prostě psaní krátkých zpráv na mobilu.

Než se pustíte do psaní SMS zásadně pomocí palce, raději si to dvakrát rozmyslete. Koledujete si totiž nejen o pořádnou bolest, ale také o zánět kloubů a šlach. Takže to není žádná "sranda".

Vzpomenete si ještě na den, kdy byste neposlala alespoň jednu textovou zprávu? Nejspíš ne. A většinou se nejedná pouze o jednu, ale hned o několik. A kdyby šlo jen o textovky.

Na chytrých telefonech totiž můžeme kromě běžných „esemesek“ také chatovat, psát příspěvky na sociální sítě nebo hrát desítky, ba stovky her. A právě ke všem těmto činnostem používáme palec.

Čím menší klávesnice, tím víc bolesti

„Co s tím palcem zase mám?“ říkáte si ublíženě čas od času. Pokud stejně jako já vlastníte mobil s QWERTY klávesnicí, do které (i když je dělaná pro psaní všemi deseti) zásadně ťukáte jedině palci, nemusíte pro odpověď chodit daleko.

Dlouhodobé psaní na malé klávesnici totiž může vést nejen k pekelné bolesti palce, ale také k zánětu jeho kloubů či šlach.

Věděla jste, že každý denně odešle a přijme zhruba 50 textových zpráv, zatímco hovorů udělá v průměru pouze 12?

To koneckonců potvrzují i slova britského chiropraktika Tima Hutchfula: „Měl jsem pacientku, která si používáním chytrého telefonu přivodila zánět šlach na palci a kvůli bolesti nemohla celé týdny používat ruku.“

A to možná má váš telefon už novou KALQ klávesnici, která byla pro psaní palci přímo vytvořena – její rozložení je totiž optimalizované tak, že nejčastěji používaná písmena jsou umístěna právě nejblíže palci. Vypadá to, že stará dobrá „pádla“ měla přece jen něco do sebe, což?

mobil

Takže ten telefon raději zaklapněte.

zdroj: www.thinkstock.cz