Pozor na parazity!

Zdraví 3. 6. 2014
Témata

alergie parazit

Ať se nám to líbí, nebo ne, nějakého cizopasníka máme v sobě všichni. Není se proto čemu divit, že čím dál častěji trpíme střevními potížemi, poruchami trávení, nemocí jater, alergiemi či různými infekcemi. Kdo nám tedy bere energii a vysává z nás život?

2. KLÍŠŤATA

parazit
zdroj: Thinkstockphotos.com

Klíště je pro člověka obzvlášť nebezpečný parazit, neboť může způsobit řadu vážných onemocnění. Počínaje lymskou boreliozou, jež postihuje především kůži, nervovou soustavu, klouby a srdce, přes klíšťovou encefalitidu - infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány, konče horečnatým onemocněním zvaným anaplasma. Když na sobě naleznete přisáté klíště, v první řadě jej pomocí speciálních kleštiček nebo pinzety a dezinfekčního roztoku odstraňte, nikoli kroucením, ale opatrným kýváním ze strany na stranu, a poté jej zlikvidujte, třeba tak, že ho spláchnete do záchodové mísy.

Po dobu dvou až tří týdnů postižené místo sledujte, a pokud se objeví červená skvrnka, která se bude postupně zvětšovat nebo uprostřed vybledne, navštivte ihned lékaře.

  • Věděli jste, že… Vyjmuté klíště si můžete nechat otestovat. Jak na to, včetně cen analýz, najdete na www. testboreliozy.cz.