Jak odrazit útočící osteoporózu?

Zdraví 20. května 2014

S osteoporózou se v Česku potýká zhruba půl milionu žen a dvě stě tisíc mužů. Když však budete o své zdraví náležitě pečovat, můžete pravděpodobnost, že se zařadíte mezi oněch sedm set tisíc, výrazně snížit.

Čím dříve se o své zdraví začneme lépe starat, tím větší šanci máme na poklidný a bezbolestný život. A v případě řídnutí kostí to platí dvojnásob. Osteoporóza je totiž nebezpečná zejména svou plíživostí. Nejčastěji se ozve bolestí v zádech, které však většina z nás věnuje mizivou pozornost.

„Nemoc je pro laiky obtížně zjistitelná. Řada z nich žije v domnění, že je například pouze bolí záda, přitom se může jednat právě o začínající osteoporózu, či dokonce zlomeninu obratle. To ale prokáže až rentgenový snímek doprovázený měřením hustoty kostí, které dokáže provést pouze odborník.

Pokud tedy mají lidé sebemenší podezření, neměli by s návštěvou lékaře otálet. Pouze včasné odhalení choroby a nasazení léčby může nemoc zpomalit,“ varuje lékař Peter Wendsche z Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích.

JSTE DOST HUSTÍ?

Přestože se osteoporóza týká všech, bez ohledu na pohlaví, a v poslední době i věk (čím dál častěji se řídnutí kostí objevuje u mladých extrémně hubených dívek, modelek a dospívajících dívek, které intenzivně sportují a dodržují dietní opatření), jsou jejím vznikem ohroženy nejčastěji ženy nad 45 let.

sport

Nejlepší prevencí je sport.

zdroj: Thinkstockphotos.com

  • Po celý život se v kosti odbourává stará kost a její poškozená struktura, přičemž z vápníku a dalších důležitých stavebních prvků se buduje kost nová. Nejvíce kosterní hmoty bývá mezi 25. a 30. rokem, poté její množství s přibývajícími lety klesá. Řídnutím kostí a následnými zlomeninami jsou nejvíce ohroženy ženy v přechodu a po něm, kdy jejich tělo musí čelit větším hormonálním změnám, především úbytku estrogenu, který do té doby kosti ochraňoval a zabraňoval jejich řídnutí. Studie uvádějí, že u 5 až 10 procent žen dochází po přechodu ke vzniku osteoporózy, zatímco až 40 procent trpí tzv. osteopenií (předfází onemocnění).

Pokud navíc osteoporózou trpěla vaše matka nebo babička, je namístě, abyste si nechala udělat odborné vyšetření, tzv. kostní denzitometrii, které odhalí nejen hustotu kostní tkáně, ale také obsah minerálů v kostech. O nutnosti vyšetření rozhodne na základě důkladné prohlídky váš praktický lékař.

FUTRUJTE SE DÉČKEM

Zhruba každých 30 minut utrpí jeden Čech osteoporotickou frakturu – úraz způsobený řídnutím kostí. Podle specialistky na klinickou biochemii Jany Čepové je na vině nízký přísun vápníku a vitaminu D ve stravě. „Vápník tvoří 99 % skeletu a vitamin D (doporučená denní dávka je 800 mg) je nezbytný pro jeho vázání v kostech.“

Kromě působení ultrafialového záření ze slunečního světla, pomocí něhož se vitamin D v těle tvoří a syntetizuje v kůži, a kterým lze pokrýt až 80 % doporučeného denního příjmu, se déčko a vápník nacházejí v sardinkách, vejcích, mandlích, brokolici, tvrdých sýrech a bílých fazolkách.

CHCE TO VÍC POHYBU!

I když riziko vzniku osteoporózy lze nejvíce ovlivnit v dětství a během dospívání, na některá preventivní opatření můžete najet v jakémkoli věku. Kromě vyváženého jídelníčku je klíčovým faktorem pravidelná pohybová aktivita – když budete sportovat na čerstvém vzduchu, tím lépe.

Vhodnými sporty jsou například nordic walking, jóga, tanec, skákání přes švihadlo, taj-či, chůze do schodů či lehké posilování, jelikož zlepšují pevnost kostí a zabraňují ztrátě důležitých kostních minerálů.