V jádru vězí jádro pudla aneb Tělu prospěšná jadérka

Zdraví 26. 5. 2014
Témata

jídlo ovoce zdraví

Ovoce samo o sobě je plné vitaminů, minerálních látek a důležitých aminokyselin. Denně bychom ho proto měli sníst alespoň tři kousky. Řada z nás ovšem dělá tu chybu, že jadérka, například z hroznového vína či melounu, odstraňuje. Přitom právě v nich jsou ukryty zdraví a krása.

3. MERUŇKY JAKO PREVENCE RAKOVINY

ovoce
zdroj: Thinkstockphotos.com

Pecky meruněk obsahují jádra (mandle). Jedny jsou sladké a druhé hořké. A právě ty hořké nás zajímají, jelikož obsahují vysokou koncentraci amygdalinu (vitaminu B17), beta-karotenu a dalších cenných látek. Amygdalin sestává ze čtyř hlavních substancí. Dvě patří do glukózové skupiny, třetí je benzaldehyd a čtvrtou je kyanid.

Přestože poslední dvě látky patří ke smrtelným jedům, nemusíte mít z konzumace meruňkových jader žádné obavy. Tyto látky jsou nebezpečné pouze tehdy, vyskytují-li se jako volné molekuly, což není tento případ. Užívání hořkých meruňkových jader se proto považuje za účinný způsob boje proti rakovině. Příznivý vliv mají na imunitu, pomáhají udržet také dobrý stav vlasů, nehtů a pokožky.