7 způsobů, jak snížit vysoký krevní tlak

Zdraví 7. května 2020

Pokud jste nervóznější více než obvykle, trpíte bolestmi hlavy a jdou na vás mdloby, je pravděpodobné, že máte vysoký krevní tlak. Čelit mu můžete svižnými procházkami, popíjením ibiškového čaje i správným dýcháním.

Znát hodnotu krevního tlaku je důležité. Tento údaj nám vlastně říká, jakou silou působí cirkulující krev na stěny cév a tepen. Optimální krevní tlak by měl být 120/80mm Hg (rtuťového sloupce), přičemž podle Světové zdravotnické organizace je za normální považována i hodnota 130/85mm Hg. O vysokém krevním tlaku je řeč, pokud přesáhne hodnotu 140/90mm Hg. Tím podle statistik trpí každý druhý Čech nad 50 let. Pokud patříte do této věkové kategorie, je dobré nechat si každý rok krevní tlak přeměřit, buď u lékaře, nebo v lékárnách. V případě, že jej budete mít skutečně vysoký (nad 160/90mm Hg), předepíše vám doktor léky. Neléčený vysoký krevní tlak totiž může mít fatální následky – hrozí například trvalé poškození srdce a cév, postižení ledvin nebo srdeční selhání.

Jednejte, dokud je čas

Ideální samozřejmě je, nikdy se do těchto kritických čísel nedostat. Kromě pravidelného přeměřování, které vám řekne, zda a jak moc se hodnoty zvyšují, je dobré začít včas s preventivním opatřením. Obzvlášť, pokud patříte mezi jedince, u kterých je riziko hypertenze zvýšené. To jsou především ti, u nichž v rodině se vysoký krevní tlak vyskytuje, obézní lidé nebo s nadváhou, jedlíci masných a solených výrobků nebo ti, kteří vůbec nesportují. Jaké přirozené metody vám pomohou udržet krevní tlak v normě?

  1. Změna jídelníčku: Správně poskládaný jídelníček je alfou a omegou přivšech onemocněních. Pokud se zvýšený nebo vysoký krevní tlak týká právě vás, tak zásadou číslo jedna je nesolit, nebo alespoň spotřebu soli snížit pod 5 gramů denně, což je asi 1/2 kávové lžičky. Sůl je bohatá na sodík, který náš organismus sice potřebuje, ale pouze v přiměřeném množství. Pokud ho má tělo nadbytek, dochází nejen k problémům s krevním tlakem, ale také k žaludečním potížím a tvorbě vředů. Kromě samotné soli výrazně snižte konzumaci uzenin, plísňových sýrů, konzervovaných výrobků, slaných pochutin, instantních a mražených jídel, marinád, omáček a dalších dochucovadel. Přátelskými potravinami jsou naopak luštěniny, ovoce, mléko, nesolené a nepražené ořechy a semínka, košťálová zelenina a česnek.

  2. Bylinky: Ke snížení krevního tlaku přispívají i bylinky. Čerstvé můžete přimíchat do hotových pokrmů nebo do těsta, ze sušených si uvařte lahodný čaj. Vynikající je meduňka, která se netluče se žádnými léky, tudíž meduňkový čaj můžete bez obav popíjet v průběhu celého dne. Účinný je také nálev ze zběhovce plazivého nebo pampeliškový či třezalkový čaj. Co se týká čerstvých, sáhněte po petrželi, estragonu nebo oreganu.

  3. Rychlá chůze: Britská dvanáctitýdenní studie ukazuje, že svižné procházky alespoň 30 minut pětkrát týdně dokážou u hypertenzních pacientů snížit krevní tlak o 6 až 8mm Hg. Mezi další sporty, které jsou vhodné při snižování krevního tlaku, patří běh nebo klus, plavání a cyklistika.

  4. Správné dýchání: Každý den si vyhraďte tři pětiminutovky, během kterých se budete věnovat nácviku pomalého hlubokého dýchání. V praxi to znamená následující: Postavte se, uvolněte se a velice pomalu, po dobu deseti až patnácti sekund, se nadechujte. Při tom roztáhněte hrudník, ale nezvedejte ramena. Zadržte dech na pět sekund a poté pozvolna vydechujte nosem. Když se hrudník vrátí do původní velikosti, předkloňte se a stáhněte břišní svalstvo a bránici. Zadržte asi na pět sekund dech, až budete cítit potřebu nového vzduchu.

  5. Relaxace: Odpočinek s hudbou dokážou s krevním tlakem hotové divy. Italští experti sledovali ve své studii skupinku lidí se zvýšeným krevním tlakem, kteří si každý den dopřáli půlhodinový oddych s klapkami na uších a poslouchali keltskou nebo indickou hudbu. Již po týdnu měli účastníci systolický tlak snížený v průměru o 3,2 bodu, po mě- síci už o 4,4 bodu.

  6. Optimální váha: Řada studií ukazuje, že pokud se vám podaří snížit hmotnost, aby se BMI pohyboval v rozmezí 18,5 až 25, klesne vám i krevní tlak. To bude vyžadovat úpravu životního stylu a silnou vůli. V první řadě omezte konzumaci rizikových potravin s vysokým podílem sodíku, alkoholu, cukru a dalších kalorických bomb a zařaďte do svého týdenního harmonogramu cvičení (alespoň třikrát týdně 45 minut).

  7. Pravidelná, dlouhodobá konzumace alkoholu (dva a více velkých panáků denně) společně s kouřením a nedostatkem pohybu škodí srdci i cévám. Na druhou stranu střídmé pití, rozuměno 350ml piva nebo 150ml vína denně, může podle studie bostonské Brigham and Women's Hospital snížit riziko srdečních onemocnění.