Sýrové špízy
Kombinace chutí dvou smažených sýrů – polotvrdého a s bílou plísní – je pozoruhodná. Sýry můžete pro změnu proložit i kousky šunky, předvařené zeleniny nebo lístky bylinek.
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny na 4 porce:
Zálivka: 1 citron • 3 lžíce olivového oleje • sůl • pepř
Salát: 500 g uvařených brambor • 1 červená cibule • 1 balení rukoly
Špízy: 2 vejce • 100ml světlého piva • 100g polohrubé mouky • 200g eidamu (nebo goudy) • 2 hermelíny • olej na smažení • sůl
- Zálivka: V míse metličkou prošlehejte 1 lžíci citronové šťávy, olej, hrubě drcený pepř a sůl.
- Salát: K zálivce přimíchejte brambory nakrájené na větší kousky a oloupanou cibuli nakrájenou na nudličky a nechte všechno rozležet. 3. Špízy: Vejce osolte a rozšlehejte s pivem a moukou na řidší těstíčko. Eidam nakrájejte na kostky (o velikosti asi 1 x 1cm) a hermelín na osminky. Kousky sýra navlékněte na špejle a takto v celku je obalte v těstíčku. Na pánvi rozpalte olej a sýrové špízy v něm na středním ohni osmažte.
- Hotové přesuňte na nahřátý talíř vyložený papírovým ubrouskem, který z nich odsaje tuk.
- Na poslední chvíli do salátu přimíchejte rukolu a podávejte ihned se smaženým sýrem.
Tip: Na sporáku vedle pánve vařte v rendlíku vodu a usmažený sýr pomocí kuchařské pinzety rychle vroucí vodou protáhněte. Obal zůstane křupavý, ale zmizí téměř všechen tuk.