Fantastická sýrová párty

Vaření a recepty 25. 5. 2016

Chcete zazářit a ohromit rodinu, příbuzné či kamarády něčím novým a nezvyklým? Vyzkoušejte některý z našich receptů na sýrové lahůdky. Jsou geniálně jednoduché a přitom působí rafinovaně, o skvělé chuti nemluvě!

Sýrové špízy

syrove spizy

Kombinace chutí dvou smažených sýrů – polotvrdého a s bílou plísní – je pozoruhodná. Sýry můžete pro změnu proložit i kousky šunky, předvařené zeleniny nebo lístky bylinek.

Doba přípravy: 25 minut


Suroviny na 4 porce:


Zálivka: 1 citron • 3 lžíce olivového oleje • sůl • pepř


Salát: 500 g uvařených brambor • 1 červená cibule • 1 balení rukoly


Špízy: 2 vejce • 100ml světlého piva • 100g polohrubé mouky • 200g eidamu (nebo goudy) • 2 hermelíny • olej na smažení • sůl

  1. Zálivka: V míse metličkou prošlehejte 1 lžíci citronové šťávy, olej, hrubě drcený pepř a sůl.
  2. Salát: K zálivce přimíchejte brambory nakrájené na větší kousky a oloupanou cibuli nakrájenou na nudličky a nechte všechno rozležet. 
3. Špízy: Vejce osolte a rozšlehejte s pivem a moukou na řidší těstíčko. Eidam nakrájejte na kostky (o velikosti asi 1 x 1cm) a hermelín na osminky. Kousky sýra navlékněte na špejle a takto v celku
je obalte v těstíčku. Na pánvi rozpalte olej a sýrové špízy v něm na středním ohni osmažte.

  3. Hotové přesuňte na nahřátý talíř vyložený papírovým ubrouskem, který z nich odsaje tuk.
  4. Na poslední chvíli do salátu přimíchejte rukolu a podávejte ihned se smaženým sýrem.

Tip: Na sporáku vedle pánve vařte v rendlíku vodu a usmažený sýr pomocí kuchařské pinzety rychle vroucí vodou protáhněte. Obal zůstane křupavý, ale zmizí téměř všechen tuk.