Koláč se špenátem a balkánským sýrem
Z listového těsta se dá kouzlit neustále. A jedním z jeho nejvěrnějších pomocníků při přípravě naslano je špenát a sýr – balkánský je v tomto receptu významnou chuťovou součástí.
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Suroviny na 4 porce: 1 lžíce másla + kousek na vymazání formy • svazek jarní cibulky • 4 stroužky česneku • 800g čerstvého špenátu • 4 vejce • 400g zakysané smetany • snítka šalvěje • 200g balkánského sýra • 500g listového těsta • sůl • pepř
- V pánvi na rozpáleném másle zpěňte cibulku nakrájenou na kolečka a plátky česneku a restujte 5 minut. Přidejte omyté špenátové listy, restujte ještě 2 minuty a pak směs nechte vychladnout.
- Troubu rozehřejte na teplotu 190° C. Do špenátu vmíchejte rozšlehaná vejce, smetanu, nasekanou šalvěj a rozdrolený sýr. Podle chuti opepřete a opatrně osolte (balkánský sýr už je sám o sobě dost slaný).
- Z listového těsta vyválejte 4 placky. Malé koláčové formy vymažte máslem a vyložte těstem. Na těsto nalijte špenátovou směs, koláčky vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Koláče jsou hotové, když na povrchu začnou hnědnout. Servírujte je teplé nebo vychladlé.
Tip: Místo koláčků můžete sýrovošpenátovou směs schovat například do štrúdlu nebo šátečků. Koláče umějí výtečně doplnit salát z ledového salátu.