Fantastická sýrová párty

Vaření a recepty 25. 5. 2016

Chcete zazářit a ohromit rodinu, příbuzné či kamarády něčím novým a nezvyklým? Vyzkoušejte některý z našich receptů na sýrové lahůdky. Jsou geniálně jednoduché a přitom působí rafinovaně, o skvělé chuti nemluvě!

Koláč se špenátem
 a balkánským sýrem


syrovy kolac

Z listového těsta se dá kouzlit neustále. A jedním z jeho nejvěrnějších pomocníků při přípravě naslano je špenát
 a sýr – balkánský je v tomto receptu významnou chuťovou součástí.

Doba přípravy: 15 minut
 + 20 minut pečení


Suroviny na 4 porce: 
1 lžíce másla + kousek na vymazání formy • svazek jarní cibulky • 4 stroužky česneku • 800g čerstvého špenátu • 4 vejce • 400g zakysané smetany • snítka šalvěje • 200g balkánského sýra • 500g listového těsta • sůl • pepř

  1. V pánvi na rozpáleném másle zpěňte cibulku nakrájenou na kolečka a plátky česneku a restujte 5 minut. Přidejte omyté špenátové listy, restujte ještě 2 minuty a pak směs nechte vychladnout.

  2. Troubu rozehřejte na teplotu 190° C. Do špenátu vmíchejte rozšlehaná vejce, smetanu, nasekanou šalvěj a rozdrolený sýr. Podle chuti opepřete a opatrně osolte (balkánský sýr už je sám o sobě dost slaný).
  3. Z listového těsta vyválejte 4 placky. Malé koláčové formy vymažte máslem
a vyložte těstem. Na těsto nalijte špenátovou směs, koláčky vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Koláče jsou hotové, když na povrchu začnou hnědnout. Servírujte je teplé nebo vychladlé.

Tip: Místo koláčků můžete sýrovošpenátovou směs schovat například do štrúdlu nebo šátečků. Koláče umějí výtečně doplnit salát z ledového salátu.