Zakousněte se do křupavé masové pečínky!

Vaření a recepty 31. 5. 2016

A upečte si ji jarně. Když přidáte správné čerstvé bylinky a suroviny, pochopíte, co znamená slovo lahodné...

Pečená jehněčí kýta na rozmarýnu

jehneci kyta

Maso z kýty je vhodné k přípravě přírodních řízků, závitků, ale také v celku k vaření, dušení a pečení. Upravuje se třeba na smetaně či houbách. Zkuste náš recept s česnekem, rozmarýnem a rajčátky.

Doba přípravy: 20 minut + 4,5 hodiny pečení

Suroviny na 6 porcí:

• 1,2 kg jehněčí kýty • 1 lžíce olivového oleje • 1 prolisovaný stroužek česneku • šťáva a kůra z 1/2 citronu • špetka chilli • 2 lžíce olivového oleje na pečení • 2 hlavičky česneku • několik snítek rozmarýnu • 500 g cherry rajčátek • 2 lžíce hladké mouky • sůl

  1. Troubu rozehřejte na 140 °C. Z kýty odřízněte povrchové blány, omyjte ji, osušte a osolte. Smíchejte 1 lžíci oleje se šťávou a kůrou z citronu, prolisovaným stroužkem česneku a špetkou chilli a touto směsí maso potřete.

  2. Maso vložte do pekáče, podlijte dvěma lžícemi oleje, kolem rozložte stroužky česneku a povrch poklaďte snítkami rozmarýnu. Ničím nepodlévejte, vše dobře přikryjte pečícím papírem nebo alobalem a pečte čtyři hodiny. Pak teplotu zvyšte na 160 °C, přidejte do pekáče omytá a osušená rajčátka a ještě půl hodiny pečte v odkrytém pekáči.

  3. Maso po vyjmutí odložte stranou a do kastrůlku slijte vypečenou šťávu, zaprašte ji moukou, rozmíchejte a ještě 10 minut povařte. Maso nakrájejte na plátky a přelijte šťávou.

  4. Jako příloha jsou velmi vhodné vařené fazolky pokapané máslem a posypané nasekanou petrželkou.