Zakousněte se do křupavé masové pečínky!

Vaření a recepty 31. 5. 2016

A upečte si ji jarně. Když přidáte správné čerstvé bylinky a suroviny, pochopíte, co znamená slovo lahodné...

Králík pečený v pivě s divokým kořením a česnekem

kralik s cesnekem

Na králíka nespěchejte! Dlouhé marinování i pomalé pečení zaručí jeho suššímu masu šťavnatost a měkkost. Pivo a divoké bylinky se při delší přípravě spojí do výtečné chuti.

Doba přípravy: 20 minut + 100 minut pečení + 2 hodiny marinování

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg králíka (nejlépe stehna a hřbet) nakrájeného na porce • 4 nahrubo pokrájené cibule • 1 světlé pivo (500ml) • 100 g plátků anglické slaniny • 1 lžíce oleje • 30 g másla • 2 snítky čerstvého rozmarýnu • 2 lžičky roztlučeného celého sušeného jalovce • 2 bobkové listy • 2 hlavičky česneku • 125 ml kuřecího vývaru • 800 g malých nových brambor • sůl • pepř

  1. Králíka očistěte, omyjte a osušte. Porce vložte do mísy, zasypte nakrájenou cibulí a zalijte pivem. Překryjte je potravinovou fólií nebo přiklopte a nechte několik hodin odležet v chladu, ideálně přes noc.

  2. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Maso vyjměte z marinády, osušte, osolte a opepřete a obalte plátky slaniny. V pekáčku nebo ve velkém kastrolu se silným dnem rozehřejte máslo s olejem a v této směsi osmahněte jednotlivé porce králíka ze všech stran dozlatova.

  3. Z marinády slijte tekutinu a cibuli vraťte k masu. Přidejte nasekaný rozmarýn, jalovec a bobkové listy. Podlijte asi 250 ml marinády (piva), přiklopte, vložte do trouby a pečte 40 minut.

  4. Do pekáče k masu nasypte dobře omyté brambory a přidejte celý česnek překrojený příčně na poloviny. Dál pečte, teď již odklopené, ještě 60 minut. Během pečení podlévejte maso podle potřeby zbylou marinádou a vývarem.

Tip: Králíka zakoupíte i u farmáře, www.najdisisvehofarmare.cz , a zeptejte se ho i na bylinky. Nabídne-li vám tymián a šalvěj, klidně je použijte místo rozmarýnu.