Dokonalé citrusové menu

Vaření a recepty 9. 6. 2016

Citron do čaje, pomeranč na dílky k svačině nebo šťáva vymačkaná v neděli k snídani... To ale nemusí být vaše jediné využití citrusů v kuchyni. Zkuste jejich chutí vylepšit moučník či salát a vyzkoušejte, jak báječně se hodí k masu!

Pomerančový koláč

pomerancovy kolac

Doba přípravy: 25 minut + 45 minut pečení + 30 minut odpočinutí

Suroviny na 8 porcí (forma o ø 26cm):

Těsto: • 200g hladké mouky • 70 g moučkového cukru + na posypání • 1 vanilkový cukr • 1 žloutek • 100 g másla

Náplň: • 1 pomeranč + plátky na dozdobení • 250 g měkkého tvarohu • 200 g cukru krystalu • 1 lžíce rumu • 300 ml mléka • 1 vanilkový pudink • 1 špetka mletého hřebíčku

  1. Těsto: Prosejte mouku s moučkovým cukrem a promíchejte s vanilkovým cukrem. Přidejte žloutek a rozkrájené změklé máslo. Důkladně vše propracujte v hladké těsto a nechte ho alespoň 30 minut odpočinout v chladničce.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte na kruhovou placku, tou vyložte dno a okraje koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, případně můžete těsto zatížit fazolemi, a dejte péct na 15 minut.
  3. Náplň: Pomeranč omyjte, nastrouhejte kůru a vymačkejte z něj šťávu. Promíchejte obojí s měkkým tvarohem, polovinou cukru a rumem. Z mléka, pudinkového prášku, zbývajícího cukru a hřebíčku uvařte hustý krém, který ještě teplý přimíchejte ke tvarohu.
  4. Takto připravenou náplň rozetřete na předpečený korpus a pečte při 180 °C ještě asi 25–30 minut.
  5. Na závěr dozdobte koláč plátky pomeranče a posypte moučkovým cukrem.