Filírování citrusů
Pod pojmem filírování se skrývá pracovní postup, kterým jednotlivé měsíčky dužiny citrusů zbavíte bílé blanky. To je důležité hlavně u plodů, které mají blanku hořkou (třeba grepy), ale i všude tam, kde by nám bílá blanka vadila chuťově či vzhledově. Filátka samozřejmě působí také výrazně dekorativněji při zdobení dezertů.
A jak na to? Ostrým velkým nožem seřízněte špičku a spodek citrusu, v našem případě pomeranče, tak, abyste odkryli kousek dužiny. Pomeranč postavte na řeznou plochu a okrájejte z něj kůru i s bílou blankou až na čistou dužinu. Pomeranč vezměte do ruky a nad mísou z něj vykrajujte jednotlivá filátka (těsně podél jedné blanky zajeďte nožem až do středu pomeranče a totéž proveďte těsně podél protilehlé blanky). „Měsíček“ sám vypadne do mísy a v ruce vám pak zbude zbytek dužiny s blankami.