Hrníčkové knedlíky
Když se v hrníčcích připravují slané knedlíky, řekli jsme si, proč to nezkusit s těmi ovocnými? Výsledek nás mile překvapil.
Doba přípravy: 20 minut + 20–30 minut vaření
Suroviny na 4 porce: • 200 g polohrubé mouky + špetka soli • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť) • 250 ml mléka • olej na vymazání hrnků • hrubá mouka (nebo strouhanka) na vysypání hrnků • 300 g borůvek • moučkový cukr na posypání a máslo na přelití
- Mouku se špetkou soli smíchejte se žloutky a s mlékem. Pak opatrně vmíchejte sníh z bílků (nelekněte se, těsto je řídké). Větší hrníčky (ideálně o objemu 250 ml) vymažte olejem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.
- Teď můžete začít vrstvit. Nejprve nalijte do hrníčku menší sběračku těsta, zasypte ho borůvkami a pokračujte, až bude hrnek plný asi do tří čtvrtin (víc ne, těsto při vaření vyběhne).
- Do hrnce vložte pařák (místo něj můžete na dno hrnce dát utěrku). Naskládejte na něj naplněné hrníčky, asi do poloviny výšky hrníčků zalijte horkou vodou a zakryté vařte přibližně 30 minut. Těsto v hrncích by mělo zpevnit.
- Pak hrníčky z vody vyndejte, uvnitř po obvodu objeďte příborovým nožem, vyklopte a krájejte jako klasické houskové knedlíky – nití, kráječem nebo velmi ostrým nožem na plátky. Rozložte je na talíře, pocukrujte a přelijte máslem.