Nejlepší sladké knedlíky na světě: 3 recepty, které musíte vyzkoušet

Vaření a recepty 8. 9. 2016

Z ovoce, které nestihnete sníst čerstvé nebo je nezavaříte do marmelád a kompotů, udělejte ty nejlepší knedlíky na světě.

hrnickove kynute knedliky
foto:

Hrníčkové knedlíky

Když se v hrníčcích připravují slané knedlíky, řekli jsme si, proč to nezkusit s těmi ovocnými? Výsledek nás mile překvapil.

Doba přípravy: 20 minut + 20–30 minut vaření

Suroviny na 4 porce: • 200 g polohrubé mouky + špetka soli • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť) • 250 ml mléka • olej na vymazání hrnků • hrubá mouka (nebo strouhanka) na vysypání hrnků • 300 g borůvek • moučkový cukr na posypání a máslo na přelití

  1. Mouku se špetkou soli smíchejte se žloutky a s mlékem. Pak opatrně vmíchejte sníh z bílků (nelekněte se, těsto je řídké). Větší hrníčky (ideálně o objemu 250 ml) vymažte olejem a vysypte hrubou moukou či strouhankou.
  2. Teď můžete začít vrstvit. Nejprve nalijte do hrníčku menší sběračku těsta, zasypte ho borůvkami a pokračujte, až bude hrnek plný asi do tří čtvrtin (víc ne, těsto při vaření vyběhne).
  3. Do hrnce vložte pařák (místo něj můžete na dno hrnce dát utěrku). Naskládejte na něj naplněné hrníčky, asi do poloviny výšky hrníčků zalijte horkou vodou a zakryté vařte přibližně 30 minut. Těsto v hrncích by mělo zpevnit.
  4. Pak hrníčky z vody vyndejte, uvnitř po obvodu objeďte příborovým nožem, vyklopte a krájejte jako klasické houskové knedlíky – nití, kráječem nebo velmi ostrým nožem na plátky. Rozložte je na talíře, pocukrujte a přelijte máslem.