Víte, co jíte?

Zdraví 24. 10. 2013

Pokud jste doteď nestudovali obaly na potravinách, je nejvyšší čas to změnit. Jedině pečlivé pročtení etiket vám zaručí, že nekoupíte zajíce v pytli. Pokud nevíte, čemu konkrétně byste měli věnovat pozornost, pokračujte ve čtení.

1. Tabulka nutričních hodnot

Víte, co jíte?
zdroj: www.thinkstock.cz

Vědět, kolik kalorií, jaké živiny, kolik bílkovin, sacharidů a tuků, jednotlivé potraviny obsahují, je jistě důležité.

Od toho je u většiny potravin na obalu uvedena tabulka nutričních hodnot, která poskytuje informace o živinovém neboli nutričním složení a která by, spolu se surovinovým složením, měla být základem výběru. Hlídat byste měli především podíl rizikových látek, jako jsou nasycené a trans nenasycené mastné kyseliny, sůl, sodík a přidaný cukr. Jejich hodnoty by měly být co nejnižší. Naopak čím větší množství vlákniny potravina obsahuje, tím lépe.