4. (Ne)nasycené mastné kyseliny
Důležité je, dávat si pozor zejména na trans nenasycené mastné kyseliny, které vznikají průmyslově, tzn. ztužováním rostlinných tuků. Zvyšují riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, protože zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, a snižují hladinu toho „užitečného“.
Trans nenasycené mastné kyseliny se vyskytují především v margarínech a máslech a v nekvalitních čokoládách.
Při nákupu proto sáhněte po kvalitních (neztužených) rostlinných tucích, olivovém oleji a čokoládách s vysokým obsahem kakaa.
Nasycené mastné kyseliny se přirozeně vyskytují v mléčných výrobcích, proto je dobré kupovat výrobky polotučné. Velký podíl jich najdete také v masu a uzeninách, proto vybírejte libovější výrobky. Co se týče hotového pečiva a cukrovinek, je lepší přečíst si etiketu detailněji.