Víte, co jíte?

Zdraví 24. 10. 2013

Pokud jste doteď nestudovali obaly na potravinách, je nejvyšší čas to změnit. Jedině pečlivé pročtení etiket vám zaručí, že nekoupíte zajíce v pytli. Pokud nevíte, čemu konkrétně byste měli věnovat pozornost, pokračujte ve čtení.

4. (Ne)nasycené mastné kyseliny

Víte, co jíte?
zdroj: www.thinkstock.cz

Důležité je, dávat si pozor zejména na trans nenasycené mastné kyseliny, které vznikají průmyslově, tzn. ztužováním rostlinných tuků. Zvyšují riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, protože zvyšují hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, a snižují hladinu toho „užitečného“.

Trans nenasycené mastné kyseliny se vyskytují především v margarínech a máslech a v nekvalitních čokoládách.

Při nákupu proto sáhněte po kvalitních (neztužených) rostlinných tucích, olivovém oleji a čokoládách s vysokým obsahem kakaa.

Nasycené mastné kyseliny se přirozeně vyskytují v mléčných výrobcích, proto je dobré kupovat výrobky polotučné. Velký podíl jich najdete také v masu a uzeninách, proto vybírejte libovější výrobky. Co se týče hotového pečiva a cukrovinek, je lepší přečíst si etiketu detailněji.