Víte, co jíte?

Zdraví 24. 10. 2013

Pokud jste doteď nestudovali obaly na potravinách, je nejvyšší čas to změnit. Jedině pečlivé pročtení etiket vám zaručí, že nekoupíte zajíce v pytli. Pokud nevíte, čemu konkrétně byste měli věnovat pozornost, pokračujte ve čtení.

2. Surovinové složení

Víte, co jíte?
zdroj: www.thinkstock.cz

Pokud něčemu na obalech věnujeme pozornost, je to právě surovinové složení. Jednotlivé přísady jsou řazeny sestupně, to znamená, že potravina obsahuje především ty suroviny, jež jsou uvedeny na prvních místech.

Pokud si tedy kupujete např. játrovou paštiku, měla by být na prvním místě uvedena právě játra, rozhodně ne kůže, sádlo, masový vývar, konzervanty, škrob a podobné náhražky, jimiž se nastavuje objem potraviny.