Víte, co jíte?

Zdraví 24. 10. 2013

Pokud jste doteď nestudovali obaly na potravinách, je nejvyšší čas to změnit. Jedině pečlivé pročtení etiket vám zaručí, že nekoupíte zajíce v pytli. Pokud nevíte, čemu konkrétně byste měli věnovat pozornost, pokračujte ve čtení.

3. Éčka

Víte, co jíte?
zdroj: www.thinkstock.cz

Jsou do potravin přidávána z mnoha důvodů, tím hlavním je prodloužení trvanlivosti. Ne všechna éčka, která potraviny obsahují, jsou ale škodlivá.

Pozor si každopádně dávejte na: E210 až E213, E320 a E321 (dráždí kůži, oči, sliznici), E151 (vyvolává alergie), E123 (rakovinotvorný), E200 až 203 (způsobují záněty kůže), E214 až 219 (vyvolávají záněty kůže a zúžení průdušek), E220 až 228 (můžou způsobit silnou alergickou reakci). Seznam všech éček najdete například na www.emulgatory.cz a na www.bezkonzervantu.cz.

Pokud chcete vědět, jaká éčka obsahují konkrétní potraviny, podívejte se na stránky www.chemievjidle.cz.