Víte, co jíte?

Zdraví 24. 10. 2013

Pokud jste doteď nestudovali obaly na potravinách, je nejvyšší čas to změnit. Jedině pečlivé pročtení etiket vám zaručí, že nekoupíte zajíce v pytli. Pokud nevíte, čemu konkrétně byste měli věnovat pozornost, pokračujte ve čtení.

7. Trvanlivost

Víte, co jíte?
zdroj: www.thinkstock.cz

Na obalu by mělo být uvedeno datum, dokdy je potřeba dané jídlo zkonzumovat. Setkat se můžete s označením „spotřebovat do“ a „minimální trvanlivost do“. V prvním případě je nutné potravinu (bývají tak označeny mléčné výrobky) do uvedeného data spotřebovat a nikdy se nesmí po tomto datu prodávat.

Druhé označení říká, že potraviny (např. rýže, těstoviny, koření) mohou být dále prodávány s podmínkou, že jsou zdravotně nezávadné. Po datu minimální trvanlivosti však (podle zákona) výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku, odpovědnost přebírá prodejce.