Dopřejte si japonskou kuchyni. Je nejen zdravá, ale i chutná

Zdraví 16. 9. 2014

Lidé v zemi vycházejícího slunce žijí v průměru o deset let déle než Evropané. Může za to jednak meditace a pravidelné cvičení, ale především střídmé a zdravé stravování. A čím že je jejich strava tak výjimečná?

2. BOHATÁ NA VLÁKNINU

japonská kuchyně
foto:

Mořské řasy, sója a luštěniny jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a podporuje pohyb (peristaltiku) střev, čímž pomáhá předcházet zácpě. Jsou také přírodním zdrojem jódu, který je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy a mozku. Mezi nejznámější japonské řasy, které se objevují také v jídelním menu asijských restaurací v Česku, patří wakame, nori, kombu nebo hijiki. (Zakoupit je můžete i na www.susi.cz nebo www.japamania.cz.)

  • Náš tip: Pokud vám řasy nešmakují, nebraňte se užívání doplňku stravy Chlorella, který obsahuje ucelený komplex esenciálních mastných kyselin, minerálů, vitaminů a karotenoidů. Ocení ho vaše nervy, červené krvinky, játra i metabolismus.