Dopřejte si japonskou kuchyni. Je nejen zdravá, ale i chutná

Zdraví 16. 9. 2014

Lidé v zemi vycházejícího slunce žijí v průměru o deset let déle než Evropané. Může za to jednak meditace a pravidelné cvičení, ale především střídmé a zdravé stravování. A čím že je jejich strava tak výjimečná?

4. ZÁSOBÁRNA AMINOKYSELIN

japonská kuchyně
foto:

Rýže je základní surovinou japonské kuchyně. Snadno k dostání je i u nás. Kupovat byste ale měli přírodní hnědou rýži, tedy neloupanou, která je bohatá na minerály, aminokyseliny, stopové prvky a vitaminy skupiny B. Pro konzumaci rýže však mluví celá řada dalších důvodů: je nízkokalorická (hrnek uvařené rýže obsahuje asi 150 kcal), neobsahuje lepek, tudíž je vhodná i pro celiaky, pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, neobsahuje cholesterol, má blahodárný dopad na zdraví vlasů, nehtů a kůže.

  • Náš tip: Existuje několik tisíc druhů rýže. Svá jídla proto zpestřete například rýží jasmínovou, vhodnou k různým druhům masa, rýží patna, která je po uvaření suchá a sypká, rýží natural, bohatou na draslík, který reguluje obsah vody v těle, divokou rýží, která se hodí především do salátů, bhútánskou rudou rýží s ořechovou vůní nebo rýží carnaroli, jež je ideální pro přípravu rizot.