Jo, vybrat správnou matraci je kumšt!

Domácnost 15. března 2017

Chcete ráno vstávat odpočinutí a svěží? Pak je na čase zamyslet se, na čem spíte. Přesněji řečeno, na jaké matraci spíte.

Většina z nás věnuje výběru matrace jen pramálo pozornosti, přitom právě ona má hlavní vliv na to, jestli se ráno vzbudíme svěží, nebo rozlámaní a bez energie. Podle čeho si tedy správnou matraci vybrat?

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ!

Matrace by měla být zhruba o 20 centimetrů delší, než kolik měříte, standardní šířka je 90 cm. Pokud jde o tloušťku (výšku), kvalitní matrace nemívají pod 14 cm, ale větší komfort vám poskytnou výrobky o tloušťce 16–20 cm. Ideální výška lůžka je pak kolem 60 cm.

ANI TVRDÁ, ANI MĚKKÁ

Opravdu dobrá matrace vás nesmí tlačit. Kopíruje tvar těla a poskytuje páteři a velkým kloubům oporu a všem hlavním svalovým skupinám dostatečné uvolnění. Tuhost matrace by měla být zvolena na základě váhy člověka, který ji bude používat. Štíhlá osoba si může vybrat měkčí matraci, zatímco člověk s vyšší hmotností by měl určitě zvolit tvrdší. „Což ovšem nemusí být pravidlo, protože záleží na individuálním pocitu. Máme i padesátikilové zákaznice, které preferují tvrdší matrace.

Výrobky je nutné důkladně vyzkoušet, nejen se na ně posadit,“ radí odborníci.

UMÍ ZATOČIT S VLHKOSTÍ?

Za noc vypotíme 0,5 až 1,5 litru potu. Část zůstane v pyžamu, část v prostěradle, ale poměrně velký podíl se dostane do matrace. Proto je velmi důležité pořídit si takovou, která vlhkost dobře odvádí. Ve vlhkém prostředí se rychle množí bakterie a plísně a ty ke kvalitnímu spánku rozhodně nepřispívají. Při výběru matrace se tedy prodavače zeptejte, jak přesně se ta která matrace vlhkosti zbavuje.

Alergici pozor!

Lidé trpící alergií by si měli matrace a potahy důkladně vybírat. Vadit mohou použitá lepidla, kokosové desky, latex... Vhodné je pořídit také antialergenní potah, který vytvoří účinnou bariéru.

matrace

Matrace s paměťovou pěnou, Magniflex, 13 990 Kč

matrace

Vysoké vzdušné jádro proti vlhkosti, Dormeo, 7500 Kč

matrace

Manželská postel – různě tuhé poloviny, Magniflex, 12 990 Kč

Vybírejte pečlivě

Matraci kupujte ve specializovaných prodejnách, jako jsou studia zdravého spánku, kde pracují dobře proškolení prodavači a kde máte možnost si výrobky vyzkoušet.

matrace

Postel včetně matrace, 8890 Kč, a síť, 129 Kč, vše Ikea

matrace

Postel, Bo Concept, 23 360 Kč

matrace

Postel, Bo Concept, 25 790 Kč

matrace

Postel, Jamall, 7900 Kč