Potřebujete:
1 kuře
4 větší brambory
2 cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžičky tymiánu
2 celé česneky
sůl
Postup:
- Kuře opláchněte a osušte. Rozporcujte je na kousky, osolte a dejte do pekáčku. Jednu hlavičku česneku rozdělte na stroužky, oloupejte je, nakrájejte na plátky a přidejte na dno pekáčku. Cibule oloupejte, podélně pokrájejte na osminky a také přidejte do pekáčku.
- Obsah pekáčku doplňte tymiánem, pokapejte olejem, přiklopte a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 20 minut.
- Přidejte důkladně omyté, na osminky nakrájené brambory, překrojenou a opláchnutou zbylou hlavičku česneku a podle potřeby lehce podlijte. Pečte dál alespoň 20 minut. Potom odklopte a dopečte dozlatova.
TIP REDAKCE: Česnekové kuře můžete ještě zvýraznit plátky nakrájeného uzeného masa nebo slaniny.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „O kuřeti jako poměrně nízkotučném zdroji bílkovin už netřeba informovat. A když vsadíte na bio kvalitu, tím lépe. Hodně zajímavý je v receptu tymián, který obsahuje jednu z nejsilnějších antiseptických silic, která bojuje proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Je proto výborným pomocníkem při potížích zažívacího traktu, zejména při nadýmání a průjmu. Můžete ho využít i u bolestí krku a při léčbě nachlazení, kašle a infekcí v ústech. Dá se použít i v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Osvědčil se i při infekcích urologického ústrojí a účinkuje také jako diuretikum. Tymián stimuluje produkci bílých krvinek, čímž zvyšuje odolnost organizmu. Čerstvou nať můžete použít na zklidnění hmyzího štípnutí.“