Potřebujete:
8 dl kuřecího vývaru
1,5 dl 30procentní smetany
150 g mražené brokolice
120 g mražené kukuřice
120 g mraženého hrášku
1 kedlubnu
tavený sýr
sůl
pažitku
Postup:
- V kastrolu rozehřejte máslo, zasypte je moukou a osmahněte dozlatova. Jíšku zalijte studeným vývarem, rozšlehejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a nechte zvolna provářet.
- Cibuli nakrájejte najemno, kedlubnu s mrkví očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninu krátce orestujte na oleji a vmíchejte ji do polévky. Vařte zvolna 15 minut, přidejte mraženou zeleninu a nechte přejít znovu varem.
- Nakonec přidejte smetanu a tavený sýr, podle chuti přisolte, rozdělte na talíře a doplňte pažitkou.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Pokud hodně dbáte na kalorický příjem, můžete použít smetanu s nižším množstvím tuku. Zelenina je samozřejmě zcela v pořádku. Brokolice je bohatá na betakaroten a vitaminy C, E, B1 a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje hlavně draslík, vápník, fosfor a síru. Podle posledních studií nás chrání proti volným radikálům způsobujícím stárnutí. Kukuřičná zrna mají mimořádně vysoký obsah vitaminů skupiny B, které náš organizmus potřebuje pro správné metabolické procesy. Obsahují i minerální látky jako železo, hořčík, zinek, mangan a selen – nepostradatelné stopové prvky pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, plodnost a potenci, zdravou pleť a hezké vlasy. Hrášek je v čerstvém stavu zeleninou, v sušeném se počítá za kvalitní luštěninu. Má dobrý vliv zejména na vysoký krevní tlak a chronické onemocnění ledvin. Kedlubna obsahuje vitaminy skupiny B, céčko, draslík, vápník, fosfor a železo. Dusitany v ní obsažené pomáhají rychlejšímu zotavení po infarktu myokardu. Cibule pak při nechutenství, arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a zánětech úst a hltanu a červená odrůda snižuje křehkost cévních stěn.“