Potřebujete:
4 dl mléka
150 g špenátových listů
120 g ovesných vloček
5 dl vody
40 g strouhaného 30procentního eidamu
4 plátky anglické slaniny
sůl
pepř
bylinky na zdobení
Postup:
- V kastrolu opražte nasucho vločky. Když začnou vonět, zalijte je 5 dl vody, osolte a vařte dohusta. Postupně přidávejte mléko a stále vařte, až je kaše opravdu hustá.
- Důkladně propraný, odkapaný a stonků zbavený špenát překrájejte nahrubo a vmíchejte do kaše. Podle chuti přisolte a opepřete. Směs nechte vychladnout a vlhkou rukou z ní vytvarujte čtyři válečky. Obalte je slaninou, naskládejte do pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 20 minut.
- Hotové závitky posypte strouhaným sýrem a ozdobte čerstvými bylinkami.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Místo anglické slaniny můžete použít šunku, ale s nejméně 80procentním obsahem masa. Špenát obsahuje cenné živiny, obzvláště draslík, který snižuje vysoký tlak a působí proti onkologickým onemocněním. Také antioxidanty karotenoidy a lutein, který zabraňuje degeneraci žluté skvrny, a tím případné slepotě ve stáří. Jen pozor, má hodně vitaminu K, a proto pokud berete lék na ředění krve Warfarin, buďte s konzumací opatrní. Ovesné vločky obsahují řadu cenných látek, pomáhají snižovat krevní tlak, mají posilující účinky, působí pozitivně na nervovou soustavu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a pomáhají regulovat cholesterol a glukózu v krvi.“