Potřebujete:
4 pevné hrušky
200 g cukru
1 pomeranč
100 g hořké čokolády
100 ml smetany
20 g másla
Postup:
- Cukr svařte s pomerančovou šťávou a kouskem kůry.
- Hrušky oloupejte, zespodu vyřízněte jaderník a vložte je do sirupu. Při mírné teplotě je vařte 10–15 minut doměkka. Do kastrůlku vložte máslo, vlijte smetanu, nalámejte čokoládu a přidejte polovinu drceného pepře. Velmi zvolna vařte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se s ostatními přísadami. Potom směs odstavte. Hrušky vyjměte ze sirupu, rozdělte je do misek, přelijte čokoládovou omáčkou a posypte zbylým pepřem.
- Podávejte teplé nebo dobře vychlazené.
Co na to odbornice na zdravý život?
Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Zkuste zdravější variantu: úplně vynechat cukr nebo dát místo něj čtyři lžičky medu. Čokoládu použijte co nejkvalitnější vysokoprocentní, smetanu naopak nízkoprocentní - stačí 8 procent. Při daném množství cukru je ale polehčující okolností, že hrušky jsou zásadité, takže vás nebude pálit žáha. A pepř organismus zahřívá, takže dát si to jako malý moučník po obědě v zimě je prospěšné. Ale pak si dejte taky o pár koleček na rotopedu víc!“