BABÍ LÉTO V ČESKU: Odbočte si z „dé jedničky“ do Polné

Zábava 10. října 2012

O tohle území byl v minulých staletích dost zájem. I dnes leží Polná na frekventované trase – na dálnici D1. Stojí za to sem odbočit a odpočinout si.

Na dlouhé cestě hustě zalesněnou pahorkatinou bylo místo, na kterém člověk vyklučil prales a začal obdělávat pole. Tady pak mohl kdekterý pocestný volněji vydechnout a odpočinout si. Pocestní si toho vážili, neboť kde je pole, je i pokrm. A od přídavného jména polní se od nepaměti odvozuje jméno města, Polná.


Poeticky řečeno, že? A teď se podívejte na prezentaci fotografií této neméně poetické krajiny:

Král na kameni

Dne 7. července 1242 byla na Křivoklátě vydána listina, kterou potvrdil korunovaný král Václav I. Stojí v ní, že nekorunovaný český král, Jindřich z Lipé, koupil Polnou. Je jasné, že kvůli její strategické poloze. Byla v té době totiž na hlavní obchodní stezce z balkánských zemí až do Německa.

V roce 1463 se vlastně kvůli Polné konala i svatba: Žofie Ptáčkovny, dcery Hynka Ptáčka, s Viktorinem z Kunštátu, synem Jiřího z Poděbrad.

No a Jiří z Poděbrad sem často jezdíval a na kameni prý přemýšlel o osudu českých zemí.

Každá zrada dobrá!

Začala však válka s Matyášem Uherským a v téhle době bylo symbolem vítězství dobytí hradu. Polná byla v těchto válkách opěrným bodem a vedla se zde i mírová jednání. Uherský král Matyáš nakonec i tento hrad dobyl, ale lstí: Hrad zradil Zdeněk ze Šternberka, který potom pro Matyáše pracoval. (Přeběhlík, nic nového!)

Ale jak už to tak v historii chodí, Matyáš nebyl jediný, kdo měl dobyvačné choutky. O jeho kořist ho připravili v roce 1479 stejnou cestou Jagellonští.

hrad

V hradu v Polné najdete i hladomornu. Dnes už vás tam hlady naštěstí nikdo trápit nebude.

foto:
chrám

Chrám Nanebevzetí Panny Marie stojí za to si prohlédnout i zevnitř.

foto:

Hilsneriáda

Polná ale bude už navěky spojena s tzv. Hilsneriádou. Židi tu žili od nepaměti, až jednou... Pravděpodobně svým bratrem tu byla zabita Anežka Hrůzová. Místní z hrůzného činu obvinili žida Hilsnera, čímž se vzedmula velká vlna antisemitismu. Do procesu se tehdy vložil i profesor T. G. Masaryk... Marně.

Byla to tehdy velká prohra lidskosti a zdravého rozumu, kterou dnes připomíná výstava v místní synagoze.

Tip redakce

MÍSTNÍ SLAVNÍ

Polná je rodištěm spisovatelky Vlasty Pittnerové, dirigenta a sbormistra Karla Knittla a malíře Karla Ludvíka (též Ladislava) Klusáčka.

Jo a žila tu i Božena Němcová, dokonce se jí tu poprvé dostala do ruky česká kniha. A právě v Polné se seznámili rodiče Bohumila Hrabala. Měli svatbu v polenském kostele a malý Bohumil tu s nimi žil v pivovaře.

pivovar

Pivovar, kde žil malý Bohumil Hrabal.

foto:

Desatero výletníka, který si nenechá zkazit náladu:

  1. Mějte na paměti, že potkáte-li zakaboněného člověka, má asi nějaký svůj osobní důvod a vás se to vůbec netýká.
  2. Až vás uhoněný číšník obere o pár korun, nemějte mu to za zlé a zeptejte se ho, jak ještě jinak můžete financovat jeho rodinu, a nabídněte mu třeba zbytek svačiny.
  3. Až potkáte neochotného průvodce, pošlete ho na pivo a proveďte návštěvníky sami nějakými smyšlenými humornými historkami.
  4. Když začne pršet, vězte, že vám déšť omyje zablácené kolo.
  5. Neposlušné děti můžete zavřít do hladomoren, kterých na hradech najdete nepočítaně.
  6. Otrávené spoluvýletníky můžete poslat delší cestou, která je vždy prokazatelně k mání.
  7. Hašteřivé manželky lze kdekoliv „zapomenout“.
  8. Totéž lze udělat s nerudnými manželi.
  9. Výlet je radost, nikoliv pokus o rekord v délce trasy, časovka nebo boj o nejvyšší vrchol či nejhlubší poklesek.
  10. Vězte, že není na světě místo, které by bylo úplně nezajímavé!