Kromě voleb o víkendu láká výstava houslí nebo graffiti

Zábava 12. října 2012

Uvědomělá občanka už možná zaskočila do volební místnosti v pátek, jiná to nechala na sobotu. Tak nebo tak, stihnete i jiný podzimní program.

Praha předvádí graffiti

Ilegální umění v legálním světě, tak se jmenuje výstava pro otevřené duše. On totiž graffiti a street art každý nemusí, i když už jsou součástí mezinárodního uměleckého světa. Jestli vám nevadí nebo jste na to zvědavá, běžte se podívat, jak to vypadá, když nějací grafiťáci nejenom postříkají novou fasádu na baráku, ale opravdu něco umí.

Kdybych vám tady vypisovala jména těch, co tam budou vystavovat, tak vám asi nic neřeknou, jako neříkají nic mně. Ale jak jsem se dočetla, jsou nejen nejšikovnější z Česka, ale i Evropy a Ameriky.

Osobně mám radši Rembrandta, ale člověk by měl vědět, co se kolem něj děje. A jak říká katalog: „jazyk ulice se znamením vandalismu u nás poprvé rezonuje v mezinárodní konfrontaci a prestižním galerijním prostoru“.

Kdy a kde: sobota, Praha, Městská knihovna, https://www.mestemposedli.cz

Můžete se podívat na videopozvánku a pak se rozhodnout, jestli vám to stojí za zvednutí těla a procházku do knihovny:

Třeboň loví Rožmberk

Tohle je jeden z vrcholů rybářské sezony. A i když je mezi ženami rybářek málo, rybičku si dá ráda skoro každá. A vidět výlov tak velkého rybníka je určitě zážitek – vždyť je největší široko daleko se 672 hektary!

Uvidíte tradiční rybářské řemeslo, můžete si koupit čerstvé ryby, nebo je na místě ochutnat, a taky popít dobré víno. Nebo svařák, když bude kosa.

Troška dějepisné exkurze: rybník Rožmberk postavil legendární regent a rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Chtěl to udělat už Štěpánek Netolický, ale bylo to moc drahé a nebezpečné, protože žádná hráz by neodolala veškeré vodě z povodí Lužnice. To věděl i Jakub Krčín, a tak současně založil Novou řeku, aby odváděla velkou „rakouskou vodu" do jiného povodí, do řeky Nežárky.

Rybník byl dokončen v roce 1590 a od té doby je chloubou umění stavby rybníků v českých zemích období renesance.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 7 do 18 hodin, rybník Rožmberk, www.trebon.rybarstvi.cz

program třeboň

Zrovna teď o víkendu se loví ryby z největšího rybníka na Třeboňsku, z Rožmberka. Pokud máte ryby ráda, určitě se tam vypravte, můžete jet kolem rybníka třeba na kole.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Bořetice utíkají za burčákem

Ano, pořád je období burčáku. A tak vás zvu na úpatí Ždánického lesa, kde se nachází proslulá vinařská lokalita Kraví hory, na níž leží svobodná spolková republika Kraví hora, kterou si založili ze srandy zdejší vinaři.

Pěstuje se tady Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburské a Müller Thurgau, taky skvělý Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Frankovka.

No a právě tento víkend se koná slavný a tradiční burčákový běh, kde mohou startovat už děti od čtyř let – ty běží 70 metrů. Se stoupajícím věkem se trasa prodlužuje. Ale můžete taky jenom koukat a popíjet. Startovné je 70 korun.

Kdy a kde: sobota, 14 hodin, Bořetice, www.boretice.cz

program víno

U Bořetic se rozkládá svobodná spolková republika Kraví hora. A právě ta se podílí na tradičním burčákovém běhu, kterého se můžete zúčastnit. Nebo jenom pít.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Plumlov slaví Huberta

To je, jak známo, patron myslivců. A i kdyby vám divočina nechutnala, tak Plumlov stojí za návštěvu. Je to pozoruhodný hrado-zámek, z nějž vlastně stojí jenom část. Na slavnostech vás čekají ukázky sokolnictví, přehlídka psů různých plemen, vábení jelenů a další myslivecké dovednosti. No a samozřejmě myslivecká kuchyně.

K tomu všemu noční program do deseti hodin v podobě prohlídek, při nichž budou scénky z historie plumlovského panství předvádět průvodci v historických oděvech.

A navíc je tady zrovna výstava obrazů Reona Argondiana.

Kdy a kde: sobota, od 10 hodin, Plumlov, www.zamek-plumlov.cz

program plumlov

Když se necháte pozvat na plumlovský zámek na hubertské slavnosti, vydržte až do večera. Odměnou vám bude noční prohlídka.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Chropyně předvádí housle

Pozor, už jenom do neděle máte možnost navštívit unikátní výstavu Pět století houslí v evropské hudební kultuře. Uvidíte nádherné nástroje rozdělené podle modelů (Stradivari Guarneri, Amati) a způsobu výroby (mistrovské, manufakturní, industriální) a taky houslařské pracoviště s historickým pracovním nářadím.

Je tady taky třeba mistrovská mandolína od firmy Ignaz Metal nebo housle vyrobené v Schönbachu k výročí vlády císaře Františka Josefa I. či indické housle sarangi.

A opět navíc - zrovna tu končí nádherná výstava Křídla motýlí z grafických listů Maxe Švabinského.

Kdy a kde: sobota i neděle, od 9 hodin, zámek Chropyně, www.muzeum-km.cz

program housle

Jen do neděle máte možnost navštívit krásnou výstavu o historii houslí na zámku v Chropyni. A jako bonus je tady výstava grafických listů Maxe Švabinského.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Česko se pouští do cvičení

Jestli tak nějak pořád chcete dát tělo do pohybu, ale pořád jste to neudělala, máte ještě do neděle možnost získat zdarma měsíční členství v některém sportovním klubu kdekoli na našem území a chodit tam každý den. Respektive můžete třeba každý den chodit do jiného a při té příležitosti zjistit, jaký pohyb vás opravdu baví.

Seznam sportovišť (to zní teda fakt děsně, tak třeba seznam míst, kde můžete vyzkoušet svou chuť se hýbat) najdete na uvedených webových stránkách. Jen musíte mít štěstí a být mezi prvními 250 registrovanými.

Kdy a kde: sobota i neděle, www.plusprovas.cz

program cvičení

Ještě o víkendu můžete získat měsíční členství v desítkách českých sportovních zařízení, jestli hodláte strávit budoucí život pohybem. Nebo to aspoň zkusit.

foto:
zdroj: Vlasta.cz