U čeho se pobavíte tento týden (8.10.-14.10.)

Zábava 8. října 2012

Máte-li rádi černý humor, nenechte si ujít belgické komediální drama Hasta la Vista!, největší divácký hit letošního karlovarského festivalu. Pobaví vás i česká komedie s Jirkou Mádlem Probudím se včera a hollywoodská komediální romance Lepší pozdě nežli později s Jackem Nicholsonem v roli nepolepšitelného milovníka. Strhující čtení o nevyzpytatelných zákrutách osudu vám pak nabídne islandská spisovatelka v románu Výhonek osmilisté růže.

Do kina vyrazte na…

Hasta la Vista!

hasta la vista

Může se slušný člověk smát historkám tří těžce zdravotně handicapovaných hrdinů? Není to už za hranou korektnosti? To vám jen chvilku proběhne hlavou, než se začnete smát z celého srdce při sledování belgického filmu režiséra Geoffreyho Enthovena.

Jeho protagonisty jsou tři mladíci kolem dvacítky - Philip, Lars a Joseph, kteří stejně jako jejich vrstevníci milují víno a ženy. Jenže jsou stále panicové. Pod záminkou ochutnávání vína se vydají na cestu do Španělska, ale víc než o lahodný mok jim jde o první sexuální zážitky. Nic je nemůže zastavit – dokonce ani jejich handicap: jeden je slepý, druhý na vozíku a třetí zcela ochrnutý.

Hasta la vista! vypráví příběh o lásce, síle přátelství a sexuální touze, které pomáhají bořit hranice. Film vznikl na motivy skutečného příběhu.

Přečtěte si…

Výhonek osmilisté růže

vyhonek

Islandská spisovatelka Auður Ava Ólafsdóttir si rovněž za svého hrdinu zvolila dvacetiletého mladíka – vypravěče příběhu. Ten se vydává na cestu z rodného severského ostrova do horského kláštera na kontinentu. Z jeho vzpomínek si čtenář postupně skládá mozaiku událostí, které hrdinově cestě předcházely.

Jak jeho matka, která nedávno zemřela, milovala zahradu a květiny, jak on sám náhodně zplodil s takřka neznámou dívkou dceru, jak pravidelně večeřel s autistickým bratrem a starým otcem, který vaří podle matčiných receptů.

Román vyšel na Islandu poprvé před pěti lety a setkal se s velkou odezvou čtenářů i kritiky. Ve Francii patřil v roce 2010 několik měsíců k bestsellerům a knihkupci mu udělili Prix de Page za nejlepší evropský román.

V televizi se podívejte na…

Lepší pozdě nežli později (Nova Cinema, 12.10., 20.00)

lepší pozdě nežli později

Možná už romantickou komedii režisérky Nancy Meyers znáte z kina, ale tahle zábavná podívaná se skvělými hereckými výkony Jacka Nicholsona a Diane Keaton přinese divákovi úsměv na tvář i po několikerém zhlédnutí. Zvláště Nicholsonovy milostné eskapády stojí za to!

Jeho hrdina Harry Sanborn je stárnoucí playboy, ovšem jeho chátrající tělesná schránka je v rozporu s jeho libidem. To si ovšem nechce přiznat do doby, než ho v průběhu milostné schůzky s nejnovějším objevem Marin (Amanda Peet) chytnou záda. Tehdy se na scéně objeví „ošetřovatelka“, kterou není nikdo jiný než Marinina matka a zároveň úspěšná rozvedená dramatička Erica (Diane Keaton). Ke svému vlastnímu překvapení se Harry zamiluje do ženy, která není o více než o půl století mladší než on. Ale tím to nekončí…

Na DVD si pusťte…

Probudím se včera

probudím se včera

Režisér Miloslav Šmídmajer natočil jednu z těch komedií, kde se zápletka točí kolem cestování v čase. Protagonista filmu, věčně svobodný profesor češtiny Petr (Filip Blažek, v mládí Jiří Mádl), si díky třídnímu srazu uvědomí, že jediná dívka, kterou kdy miloval, byla jeho spolužačka Eliška (Eva Josefiková). Tehdy v sedmnácti letech však nenašel odvahu jí své city svěřit a ona se pak navždy vytratila z jeho života.

Nyní se mu naskytne jedinečná šance vrátit se v čase do svých studentských let - do června 1989, kdy chodil do třeťáku. Dostane možnost napravit, co promeškal. Jenže návraty nejsou nikdy snadné…

V dalších rolích uvidíte Miroslava Táborského, Nelu Boudovou, Petra Nárožného, Zlatu Adamovskou či Svatopluka Skopala.