U čeho se pobavíte tento týden (od 12. do 18.11.)

Zábava 12. listopadu 2012

Prožijte strhující zápas o lásku a přežití s upířími milenci, pobavte se představou, jaké by to bylo vědět před deseti lety to, co víte dnes, nahlédněte do Anglie konce 18. století, kde potkává osudovou lásku mladičká Jane Austen, a zůstaňte ve staré dobré Anglii i ve skvělém seriálu Panství Downton.

Do kina vyrazte na…

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část

twilight

Možná si říkáte, že jste z upířích historek už vyrostly, ale filmová série Twilight sága se stala v posledních letech takovým fenoménem, že určitě stojí za to vědět proč. (Už třeba jen kvůli vašim teenagerům.) Závěrečná část světoznámé upírské ságy nás naposledy zavede do světa, kde upíři a vlkodlaci bojují nejen o svou lásku, ale i o vlastní životy. Novorozená upírka Bella a její manžel Edward mohou být konečně navždy šťastně spolu, ale příchod jejich pozoruhodné dcery Renesmee uvede do pohybu nebezpečný řetězec událostí. Napínavé i romantické pokračování filmu Rozbřesk vám připomene, proč se mladí herci Robert Pattinson a Kristen Stewart stali idoly mladých diváků napříč kontinenty.

Přečtěte si…

Kde je ta holka?

ta holka

Vloni zamíchala žebříčky tuzemských knihkupců knížka Není přání jako přání u nás ještě málo známé britské autorky Alexandry Potter. Letos na jaře vyšel v češtině její další román Já a pan Darcy, který se brzy zařadil mezi nejprodávanější knihy. A nedávno se objevil na pultech knihkupectví český překlad už třetího titulu této spisovatelky - Kde je ta holka? Představte si, že byste se vrátila o deset let zpátky a potkala své mladší já. Jaké rady do života byste mu dala? Třeba něco jako přestaň kouřit, odličuj se každý večer, nedávej tomu blbečkovi svoje číslo? Jenže hrdinka románu Charlotte si tohle všechno nemusí představovat. Zažije to na vlastní kůži. A následky budou překvapivé!

Podívejte se na televizi…

Vášeň a cit (Nova Cinema, 15.11., 20.00)

vášeň a cit

Která z nás se v různých etapách života ráda neponoří do romantického světa knížek slavné britské spisovatelky Jane Austenové? Ale co vůbec víme o životě této pozoruhodné ženy, která, ač dopřávala svým hrdinkám šťastné konce v podobě svatby s fešáckým a zámožným mužem, sama si milostné romantiky moc neužila. Snad jen ten jeden její románek stojí za pozornost – a právě ten inspiroval filmaře k natočení filmu na motivy jejího života. Scenáristé zasadili děj do roku 1795, kdy bylo Jane (Anne Hathaway) dvacet let a ze všeho nejvíce toužila psát. Právě tehdy vznikly první verze jejích slavných románů Rozum a cit a především Pýcha a předsudek. Okolnosti zrodu druhého z nich přibližuje tento snímek režiséra Juliana Jarrolda. Osudovou lásku Jane Austenové - Toma Lefroye - ztvárnil James McAvoy a kromě dalšího prvotřídního skvělého obsazení se můžete těšit i na atmosféru anglického venkova a malebné přírodní scenérie.

Na DVD si pusťte…

Panství Downton (TV seriál)

downtown

Silné příběhy, skvělé herecké výkony, úžasné kostýmy a exteriéry i interiéry - to vše nabízí britská minisérie Panství Downton z roku 2010. Sága jedné aristokratické rodiny a jejího služebnictva se odehrává ve smyšleném opatství Downton za vlády krále Jiřího V. Začíná zprávou o ztroskotání Titaniku a od tohoto okamžiku se rozvíjí příběh šlechtické rodiny Crawleyových, hraběte a hraběnky z Granthamu. Prostřednictvím hrdinů nahlédneme za kulisy tohoto zdánlivě dokonalého a spořádaného světa, odhalíme tajemství salónů, ložnic i kuchyně, ukrývající lásky, žárlivosti, intriky, ale také velkorysost, soucit a dobro. Mnoha cenami ověnčená podívaná stojí určitě za vidění. Mezi desítkami hereckých hvězd najdeme jména jako Maggie Smith, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Ian Kelly a mnoho dalších.