U čeho se pobavíte tento týden (5.11. - 11.11.)

Zábava 5. listopadu 2012

Podzimní mlhy, stále kratší a zachmuřenější dny, to je přímo ideální atmosféra pro napínavé a mystické příběhy. Z aktuální nabídky filmů, televize či knížek jsme sáhli právě do této kolonky.

Do kina vyrazte na…

Záblesky chladné neděle

bavte se 3

Psychologické thrillery nejsou v českém filmu právě častým žánrem, a pokud se tvůrci na tohle teritorium vydají, nedopadá to většinou dobře. Naštěstí se to netýká filmu, který má v tomto týdnu premiéru. Jmenuje se Záblesky chladné neděle a natočil ho režisér Ivan Pokorný (m.j. tvůrce seriálu Expozitura) podle scénáře své manželky, spisovatelky Ivy Procházkové. Na jeho začátku vyskočí atraktivní blondýnka za jízdy z auta, aby na útěku před rozzuřeným mužem bezhlavě nasedla do projíždějícího vozu, jehož řidič pro ni má zvláštní návrh. Ale ona zřejmě nemá na vybranou, a ocitne se tak na odlehlém statku ve společnosti trojice podezřelých mužů. Ve hře na kočku a myš jde nejen o sex a tajemství z minulosti, ale i o život. V hlavních rolích uvidíme mladou absolventku DAMU Adélu Petřekovou, Jana Plouhara, Roberta Jaškówa a Kryštofa Rímského.

Přečtěte si…

Medová past

bavte se 4

Pěknou porci napětí nabízí i nová kniha královny norské detektivky Unni Lindellové. Jednoho letního podvečera záhadným způsobem zmizí sedmiletý chlapec. Několik dní poté zahyne pod koly neznámého vozu lotyšská dělnice. Jakkoli je to nepravděpodobné, postupem času se ukáže, že obě tragédie spolu těsně souvisí. Policejní vyšetřovatel Cato Isaksen má z tohoto dvojitého případu noční můry. Vedle strhujícího příběhu nabízí kniha i neobyčejný pohled na stinné stránky současného zdánlivě dokonalého Norska.

Podívejte se na televizi…

Rozdvojená duše (9.11., ČT2, 21.40)

bavte se 1

A jak vypadalo napětí v režii slavného mistra hrůzy Alfreda Hitchcocka, o tom se můžeme přesvědčit v jeho filmu oceněném Oscarem (1945), s hollywoodskými hvězdami Gregorym Peckem a Ingrid Bergmanovou v hlavních rolích. Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází Dr. Anthony Edwards, aby nahradil současného ředitele, který má odejít do penze. Během prvního dne se do něj zamiluje mladá, krásná, ale poněkud chladná psychoanalytička Dr. Constance Petersenová. Ta také brzy zjistí, že onen muž trpí ztrátou paměti a není lékařem, jenž měl stanout ve vedení ústavu. Tím ale překvapivá odhalení nekončí, policie se domnívá, že právě on je podezřelý z vraždy.

Na DVD si pusťte…

Prázdná kolébka

bavte se 2

Před dvěma roky vzniklo v britsko-australské koprodukci drama režiséra Jima Loache. Vrátíme se v něm do roku 1986. Margaret Hupreysovou jedné noci v Nottinghamu osloví rozčilená Australanka Charlotte, která chce znát pravdu o tom, kdo vlastně je. Když byly Charlotte čtyři roky, byla lodí převezena z dětského domova v Nottinghamu do Austrálie. Plulo s ní několik dalších stovek dětí, jako byla ona. Margaret jejímu příběhu nevěří, ale o týden později se dozví o muži, který byl také jako malý chlapec převezen na jiné lodi plné dětí do Austrálie. A tak se Margaret začne o případ zajímat blíž a odhalí tragédii tisíců „ztracených“ dětí. Sama, navzdory všem pochybnostem, napomůže opětovnému shledání a spojení stovek rodin a přitáhne celosvětovou pozornost k mimořádnému justičnímu omylu. V hlavních rolích Emily Watson, Hugo Weaving, David Wenham a Tara Morice.