Dárky pořídíte v jedné vinotéce, poradíme, jak na to

Zábava 7. prosince 2012

Jestli taky řešíte problém, co koupit, když všichni všechno mají a říkají, že nic nechtějí, máme pro vás zaručený tip: víno. Navíc ušetříte spoustu času, když si vyberete správně zásobenou vinotéku. A za náš nákup dáte celkem jen 1598 korun.

víno

Vymazlené pro manžela

Dopřejte mu něco unikátního - spojení Moravy a Francie v HF 2009 (Hort-Fauque). Jeho tvůrce, Jiří Hort, slibuje: „Výsledné cuvée je zajímavé názorové spojení vinařů dvou odlišných regionů. Moravská ovocnost a francouzské pozadí dávají vínu jedinečný charakter." Cuvée je z hroznů rostoucích na 25 let starých vinicích, a to z poloviny z odrůdy Grenache a z poloviny ze Syrah. Jedno lepší než druhé. A abyste to mohla dopovídat do konce, tak vězte, že víno kvasilo v betonových nádržích (fakt), potom zrálo ve velkých sudech a nakonec v sudech barriqových, a to osmnáct měsíců. Dáte 288 korun.

Perlivé pro kámošku

Kamarádky máme od toho, aby nám s nimi bylo dobře, a kamarádce bude zaručeně dobře s lehoučkým, suchým, perlivým růžovým sektem Frankovka rosé z Nového vinařství, 2008 - brut. Povězte jí, že ho vyrobili s láskou, a to tradiční technologií kvašením v láhvi ve spolupráci s nejlepším výrobcem sektů v Rakousku. A určitě se jí bude líbit, že hrozny jsou výhradně z vinice s optimistickým jménem Sluneční vrch. Ovocná vůně a chuť se rozumí sama sebou. Dáte 360 korun.

Elegantní pro mámu a tátu

Určitě si potrpí na kvalitu a důstojnost, takže je potěší velmi důstojné Rulandské modré od Marcinčáka, 2005, výběr z hroznů. Než otevřou láhev, můžete je nalákat slibem, že ucítí černý rybíz, borůvky, maliny, vanilku, kávu, koření… Fakt, to všechno jim neujde, když nejdřív k vínu pořádně přivoní. Krásnou karmínovou barvu uvidí na vlastní oči. Tohle víno se hodí nejlíp k červenému masu a zvěřině, ale určitě se hodí taky k pěknému klidnému domácímu večeru. Za 220 korun.

murmre nové

Perlivé pro kámošku.

víno 4

Elegantní pro mámu a tátu.

víno 2

Sametové pro sestru.

Sametové pro sestru

Málokterá žena odolá slámovému vínu. Budete mít co dělat, abyste jí dáreček sama nevypila. Navíc Ludwig Gold Edition Frankovka slámové 2009 sladké z Vinných sklepů Roztoky získalo na soutěži Král vín 2012 stříbrnou medaili. Když ho budete předávat, povězte, že je z podoblasti mikulovské, obce Novosedly, tratě Stará hora. Hrozny vysychaly po sběru čtyři měsíce na slaměných rohožích, aby hrozny co nejvíc zesládly (jestli to chcete vědecky, tak pro dosažení maximální koncentrace ovocných cukrů). Výsledek je bohatá chuť a slaďoučká vůně květin, medu a kandovaného ovoce. Ještě můžete přikoupit luxusní pralinky a kombinace je dokonalá (dáte 360 korun za 0,375 litru).

Veselé pro děti

Tedy jestli už máte škole odrostlé, které mají povolenou konzumaci! V tom případě ocení příjemné chutě z řady Veselé víno – moravské zemské víno, třeba bílé Müller Thurgau 2012. Ať si ho nechají na doma na příjemný večer ve dvou, a slibte jim vůni po zralých broskvích a lehce nasládlou chuť. Veselý by měl člověk být už při pití první lahve, a možná si k narozeninám řeknou o celý kartónek. Za jednu dáte 150 korun, na kartónek vám třeba dají ve vinotéce slevu.

Spolehlivé pro šéfy

Pokud chcete potěšit šéfa nebo šéfovou, potřebujete něco, kde nehrozí špatný výběr. Hodně oblíbený u milovníků vína je Ryzlink vlašský 2011, pozdní sběr, z vinařství Volařík, VOC Mikulov. Dodejte, že jde o mimořádné víno s plnou chutí, a citujte odborníky: „... s projevem lunetky a slaného podtónu po vápencovém podloží.“ Podávat se má při teplotě 12 stupňů, ale to už si váš milý nadřízený nebo nadřízená jistě zařídí. Pokud nejde o abstinenty nebo pivaře, budou se na vás po Vánocích určitě mile usmívat. Dáte 220 korun.

nové 2

Veselé pro děti.

nové 1

Spolehlivé pro šéfy.