U čeho se pobavíte tento týden (23.4.-29.4.)

Zábava 23. dubna 2012

Nechte na chvíli být nikdy nekončící jarní úklid, vyvařování či plahočení na záhoncích a udělejte něco i pro svou duši.

Přečtěte si ...

Nikdy nevím, jak na tom s tebou jsem

Nikdy nevím, jak na tom s tebou jsem

Partner na vás stále něco vidí, má kousavé poznámky na vaši adresu, vyčítá, neplní sliby, sabotuje dohody a ničí vám sebevědomí tím, že nedává najevo své city? Zpozorněte! Je velmi pravděpodobné, že žijete s mužem, který je pasivně agresivní. Tedy na dně jeho duše se skrývá úzkost a hněv, a protože je slabý, dává své frustraci průchod nepřímo – směrem k vám.

Autor Scott Wetzler poskytuje v této knížce ženám, které mají vedle sebe podobného partnera, užitečné rady. Pomůže jim pochopit jejich situaci a poradí, jak soužití vylepšit, a jak se naučit žít s agresivně pasivním mužem. (Pokud s ním tedy vůbec chcete zůstat, protože to není žádná selanka.)

Do kina vyrazte na…

Královská aféra

Královská aféra

Chcete-li si užít opravdu krásný romantický film, pak Královská aféra je tím pravým. Děj vás přenese na začátek 70. let 18. století a s hrdiny prožijete fascinující příběh vášnivé a zakázané lásky, která zasáhla do dějin. Neboť aktéry tohoto milostného románku byli Johan Struensee, německý lékař pološíleného dánského krále Kristiána VII., a králova mladičká manželka Karolina Matylda Hannoverská.

Příběh je založen na jedné z nejdramatičtějších událostí dánských dějin, jež se stala inspirací pro více než patnáct knih (beletristických i faktografických) a dokonce byla ztvárněna v podobě baletu a opery. Tuto historickou zápletku chtělo zfilmovat už mnoho tvůrců, teprve nyní se to však podařilo Nikolaji Arcelovi, který do hlavních rolí obsadil Madse Mikkelsena a Alicii Vikander. Dvouhodinový snímek s velkolepou výpravou a kostýmy vznikl v koprodukci Dánska, Švédska, Německa a Česka, kde se z velké části natáčel.

Na DVD si pusťte...

Mandolína kapitána Corelliho

mandolína

Penélope Cruz a Nicolas Cage tvoří krásný pár ve válečné romanci natočené podle slavné literární předlohy Louise de Berniérese. Skvělý režisér John Madden vykresluje strhující obraz Řecka v čase vylodění italské okupační jednotky na březích nedotčeného ostrova Kefalonie.

Když se zde kapitán Antonio Corelli a jeho italské mužstvo objeví, přivítá je hrdá mladá Pelagia a ostatní vesničané se zjevným roztrpčením. Přes původní nenávist si však vojáci brzy dokážou získat jejich přízeň svým italským šarmem a vášní pro život. Navzdory situaci se Pelagia a Antonio sblíží a na konci války stojí kapitán před těžkým rozhodnutím: má opustit ostrov a s ním také ženu, kterou miluje?

V dalších rolích se představí Christian Bale či John Hurt.

V televizi se podívejte na…

Stín smrtihlava (ČT1, 29.4., 20.00)

Stín smrtihlava

Nová televizní detektivka je volným pokračováním případů týmu kriminalistů, které známe z filmů Škodná a Hrobník. Vraždu atraktivní, ovšem velmi nesnášenlivé soudní psycholožky Taterové (Ivana Chýlková), která přispěla k mnohaletým trestům řady zločinců, vyšetřují mimo jiné detektivové Políčko (Oldřich Vlach), energická kapitánka Krocová (Lucie Zedníčková) a jejich ostřílená šéfka (Veronika Freimanová).

Původní televizní film podle scénáře Viktorína Šulce zároveň sleduje osudy čerstvě propuštěného vězně Drobného (Filip Blažek), který má důvod zavražděnou nenávidět. Začíná si hrát na nelítostného mstitele a zahájí „trestné výpravy“ vůči lidem, kteří mu údajně ublížili. Stopy vraždy psycholožky však vedou spíš k outsiderovi Filípkovi (Michal Novotný), kdysi odsouzenému za sexuální zločin.