Na 1. máje musí všichni na Petřín? A zrovna ne!

Zábava 30. dubna 2012

Máte-li se s kým líbat, najděte si hlavně nějaký rozkvetlý strom. To je dobrý program. A když vám to nestačí, inspirujte se u nás.

Praha zve do Stromovky

Kde jinde trávit volno než v nejslavnějším pražském parku? A kupodivu to není Petřín, ale Stromovka. Tedy Mácha tam sice sochu nemá, takže líbání se bude muset odbýt třeba u rybníčka za asistence kachen, ale jinak je to krásné místo vhodné ke všem zábavám.

Tentokrát se bude o zábavu starat taky vzdělávací spolek Serafin, který pořádá happening. Až do šesti se bude střídat Colorit - kapela Marie Motyčkové, sbor Serafin a skupinové bubnování. Navíc tady budou ukázky výtvarných technik, výroba šperků nebo výtvarný kroužek pro děti i dospělé.

Kdy a kde: od 14 hodin, Praha, Stromovka, u Šlechtovy restaurace, www.konecnezpivam.cz

program 1 květen šlechtovka

V pražské Stromovce u Šlechtovy restaurace najdete pravidelně program pro celou rodinu - jste zváni také na 1. máje odpoledne.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Šumperk kouká z radniční věže

Některé pohledy na místa, kde člověk žije třeba celý život, jsou neotřelé a krásné. Kdo máte blízko Šumperk, nechte se pozvat na tradiční prvomájové koukání z radniční věže. Uvidíte až vrcholy Hrubého Jeseníku, Praděd a horní nádrž Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

Navíc tady letos bude díky spolupráci s Vlastivědným muzeem novinka: připomínka důležité historické funkce věžného. Kdo z rodiny je schopen výstupu, určitě si to užije. A kdo není, ten si užije koncert žáků místní základní umělecké školy dole.

Vstup bude zdarma přes stanoviště průvodců (boční vchod do radnice).

Kdy a kde: od 9 hodin, www.sumperk.cz

program 1. května šumperk

Takovýto pohled se naskytne jen výjimečně: panorama města a hor z vysoké šumperské radniční věže. To už stojí za výstup.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Vlašim láká rodiny s dětmi

Májové slavnosti tady budou už pošestnácté a měly by prý být prostě perfektní. Chystá se především oblíbená pouť s prodejními trhy. Taky přijedou zástupci tří malých pivovarů (pochopitelně s pivem) - rodinný minipivovar Pacov, Jihlavský radniční právovárečný pivovar a Pivovarský dvůr Lipan Dražič.

Jestli snášíte dechovku, nebo ji dokonce máte ráda, tak běžte před hlavní vchod do parku, kde bude hrát orchestr Sebranka a zpívat Josef Zíma. Občas tam projdou mažoretky. Děti budou mít kromě kouzelníka Kožíška na programu hromady her a soutěží, v parku potkáte astronoma a zazpívá třeba Peter Nagy nebo Lenka Filipová, Marta Kubišová a Václav Neckář. A u řeky Blanice bude bezplatná půjčovna raftů! To vážně zní jako akce, kde si každý něco najde.

Kdy a kde: od 10 hodin, centrum a park Vlašimi, www.mesto-vlasim.cz

program 1 květen vlašim

Ve vlašimském parku se najde na 1. máje místo a zábava pro každého. A možná, tedy docela jistě, přijde i kouzelník.

foto:
zdroj: Isifa.com

Červený Újezd nabízí středověk

Dobře, Červený Újezd není pravý hrad. Ale kdo má trochu fantazie, ten se nechá rád unést. Soukromá stavba vznikla až po roce 2000 a vytvořili ji místní řemeslníci. A vevnitř je muzeum českého venkova se čtyřmi tisíci exponáty.

Na 1. máje tady bude hrát hudební skupina Dei Gratia, a to historickou hudbu od 13. do 16. století, tedy gotickou a raně renesanční. Jestli občas sníte o vlastním trubadúrovi, tady budete mít hned čtyři. Zpívají navíc ve starých jazycích, takže iluze bude dokonalá. Vstup je zdarma.

Kdy a kde: od 12 do 16 hodin, Praha Západ - Červený Újezd, www.hrad-cervenyujezd.cz

program 1. května dei gratia

Jestli máte chuť na středověkou náladu, přenese vás tam na Červeném Újezdu hudební skupina Dei Gratia.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Semily čtou Máj

A přece jen něco Máchovského! Semilské občanské sdružení Cervus Semilensis pořádá už desátý jubilejní ročník čtení Máje. „Byl pozdní večer, první máj…“ Jestli si to nepamatujete, můžete si osvěžit školní vzpomínky při profesionálním přednesu.

Účinkují herci Lukáš Rieger a Iveta Jiříčková, semilský divadelní spolek Podio a houslistka Mirka Jeřábková.

Kdy a kde: 1. května, 19.30, Semily, U chaloupek v Jílovecké ulici

program 1. května maj

Povinná četba nemusí být nudná. Máj je ve skutečnosti pěkná drasťárna a jeho autor nebyl žádný svatoušek.

foto:
zdroj: Vlasta.cz