U čeho se pobavíte tento týden (30.4.-6.5.)

Zábava 30. dubna 2012

Jak se sluší na začátek máje, měsíce lásky, vybrali jsme pro vás pár tipů na zábavu, která se točí kolem tohoto věčného zdroje inspirace umělců.

Do kina vyrazte na…

Věra

věra

Život naší nejslavnější gymnastky Věry Čáslavské se nese ve znamení hned několika lásek: lásky ke sportu, lásky k muži, který později tragicky poznamenal její osud, a lásky k dětem.

140 medailí, z toho 7 zlatých a 4 stříbrné olympijské, ji pasovalo na nejúspěšnější československou sportovkyni všech dob. Po strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a stala se druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové.

Ve stejném roce podepsala manifest Dva tisíce slov. Vrchol její kariéry tak vystřídal na počátku normalizace společenský pád a o dvacet let později opětovný let na vrchol, když si ji jako svou poradkyni vybral prezident Václav Havel.

Celovečerní dokument režisérky Olgy Sommerové zachycuje barvitý osud této pozoruhodné ženy.

V televizi se podívejte na…

Vůně vanilky (ČT1, 6.5., od 20.00)

bavte se od 30. 4. 2

Bývalí životní partneři Bára Munzarová a Jiří Dvořák ztvárnili ústřední dvojici v příběhu o tom, že lásku je nutno někdy i obětovat pro štěstí jiných.

Květen 1945. Končí druhá světová válka. Anna žije s matkou, manželem a nevlastními dětmi na statku kdesi u Kašperských hor a stojí před životním rozhodnutím. Do zapadlé vesnice se přivdala po návratu z Anglie, aby po smrti své sestry spolu s jejím manželem převzala zodpovědnost za statek i děti.

Venkovské prostředí je jí však cizí, vztah s mužem je nenaplněný. Když na statek přijíždějí američtí vojáci, Anna se do jednoho zamiluje a vztah k němu jí nabízí novou životní šanci. Má však žena právo všechno a všechny opustit?

V režii Jiřího Stracha uvidíme dále i Janu Hlaváčovou a Jiřího Schmitzera.

Na DVD si pusťte…

Šťastný Nový rok

bavte se od 30. 4. 4

Režisér Garry Marshall, tvůrce slavné Pretty Woman, je odborníkem na převážně zábavné podívané. Výjimkou není ani skvěle obsazená romantická komedie Šťastný Nový rok. V několika propojených příbězích, odehrávajících se v současném New Yorku, oslavují tvůrci nejen lásku, ale i naději, odpuštění, druhé šance a nové začátky.

Můžete se těšit na setkání s těmi největšími hollywoodskými hvězdami všech generací. Vedle Zaca Efrona, Ashtona Kutchera, Abigail Breslin, Katherine Heigl či Jessicy Biel zde září Robert De Niro, Sarah Jessica Parker či Michelle Pfeiffer.

Přečtěte si...

Zimní královna

zimní královna

Historický román Zory Beránkové vypráví o manželce „zimního krále“ Fridricha Falckého Alžbětě, dceři anglického krále Jakuba I. Alžbětin sňatek se sedmnáctiletým kurfiřtem z rodu Wittelsbachů byl sice politický, ale princezna se do Fridricha opravdu zamilovala. Když se za něho v únoru 1613 provdala, nikdo netušil, že za šest let usedne na český trůn.

Po boku milovaného manžela stála Alžběta i v těžkých dobách vyhnanství, kdy bloudili po Evropě a hledali azyl pro sebe a své děti. Porodila mu jich celkem třináct, poslední krátce před jeho předčasnou smrtí v pouhých šestatřiceti letech.

Po odchodu manžela se stal Alžbětinou oporou o dvanáct let mladší anglický důstojník lord Craven. Na jejich sňatek ale už nedošlo, osud rozhodl jinak…