U čeho se pobavíte tento týden (2.7.-8.7.)

Zábava 2. července 2012

Něhu i spalující vášeň, romantiku i drsnou realitu najdete v knížce a filmových příbězích, které jsme pro vás vybrali pro první prázdninový týden.

Do kina vyrazte na…

Něžnost

bavte se 1

Francouzská komedie Něžnost s Audrey Tautou, slavnou představitelkou Amélie z Montmartru v hlavní roli, je přesně tím filmem pro letní romantické rozjímání. Jeho hrdinka Nathalie žije úžasný život. Je mladá, krásná a má skvělé manželství.

Ale v okamžiku, kdy její manžel zemře při nehodě, se jí svět zhroutí. Než v sobě znovu objeví chuť do života, trvá to dlouho a vděčí za to neočekávaně svému kolegovi Markusovi. I když okolí a zejména kolegové v práci se na jejich vztah nedívají moc přátelsky, Nathalie a Markus, kteří objevili novou lásku, touží dát svému vztahu šanci.

Snímek v režii Davida a Stéphane Foenkinosů byl letos nominován na dva Césary. Hudbu obstarala Émilie Simon – mladá francouzská zpěvačka a skladatelka elektronické hudby. Film byl natočen podle stejnojmenného románu Davida Foenkinose, který byl přeložen do 21 jazyků a kterého se prodalo přes 700 000 výtisků. Filmovým partnerem Audrey je francouzský herec François Damiens.

V televizi se podívejte na…

Zběsilost v srdci (6.7., ČT2, 22.00)

bavte se 4

Pokud máte rádi amerického herce Nicolase Cage, jistě si nenecháte ujít jeden z přelomových filmů rané etapy jeho kariéry – Zběsilost v srdci, pod nímž je podepsán slavný scenárista a režisér David Lynch.

Vypráví v něm strhující příběh o posedlosti lidí, kteří ztratili zábrany. Nicolas Cage coby Sailor Ripley a Laura Dern jako Lulu jsou spojeni láskou i nenávistí. Společně se vydávají na šílenou cestu autem, aby unikli ničivému vlivu dívčiny matky Marietty (D. Ladd), která chce rozbít jejich vztah. Během cesty z Karolíny do New Orleansu během cesty potkávají řadu nejrůznějších lidí a prožijí neočekávané situace.

Film byl v roce 1990 oceněn Zlatou palmou na festivalu v Cannes.

Přečtěte si…

Růžový hotel

bavte se 2

Hrdinkou knihy jedné z nejosobitějších představitelek nejnovější britské literatury Anny Stothardové je sedmnáctiletá Londýňanka, která se zničehonic dozví, že v Los Angeles tragicky zemřela její matka. Ta dcerku jako tříletou opustila a beze stopy zmizela za oceánem.

Dívka se rozhodne vypravit se do Los Angeles na pohřeb. Sice obřad nestihne, ale v mumraji smuteční hostiny proklouzne do matčina pokoje v Růžovém hotelu, odkud nakonec uteče s kufrem jejích věcí. Osamělá se pak protlouká cizím městem a pokouší se zjistit, kdo její matka vlastně byla. Setkává se s lidmi, kteří ji znali, navštěvuje její oblíbená místa a postupně se mnohé dozvídá i o sobě samé.

Děj zasazený do kulis Los Angeles má rychlý spád a nechybí mu překvapivé rozuzlení. Kniha byla nominována na prestižní britskou Orange Prize.

Na DVD si pusťte…

Znovu a jinak

bavte se 3

Režisér Jason Reitman se proslavil především filmem o šestnáctileté těhotné dívce - Juno. Jeho nejnovější komediální drama Znovu a jinak má také v centru ženskou hrdinku.

Je jí Mavis (Charlize Theron), nepříliš úspěšná autorka knižní série pro náctileté, která krátce po rozvodu opouští Minneapolis, aby v rodném městečku Mercury načerpala novou inspiraci a pokusila se oživením vzpomínek na středoškolská léta nalézt ztracenou duševní pohodu. V tom jí má podle jejích plánů pomoci její bývalý přítel Buddy (Patrick Wilson), nyní ovšem už ženatý muž s čerstvými závazky, kterého se ale Mavis rozhodne získat zpátky za jakoukoliv cenu.

Problém je, že Mavis vlastně nemá reálné povědomí o tom, jak skutečný svět funguje. Jako by teprve včera opustila středoškolské lavice. Myslí si, že je hvězda, když „dobyla svět“ psaním brakových knížek a že tedy má právo dostat všechno, na co si jen pomyslí.