Neseďte o víkendu doma, ať vám léto neuteče mezi prsty!

Zábava 20. července 2012

Je červenec, tak proč sedět doma? Na výběr jsou historické slavnosti, divadlo, komiks i naučné oslavy.

Plumlov zve (nejen) Kelty

Jestli cítíte, že vám v žilách koluje krev Keltů, určitě máte naplánován už v pátek odjezd do moravského Plumlova. Ale můžete tam jet taky v sobotu, i když se vám skotské, irské a vůbec podobné písně jenom líbí.

Kromě muziky se můžete těšit na ukázky keltských řemesel, workshop s možností ukout si svůj vlastní šperk, keltský tábor, pečení chleba, ražbu mincí nebo tkaní oděvů. Taky výuku irských tanců a seminář keltské čarodějky. Jídlo si brát prý nemusíte, tradičních keltských krmí bude dost.

Kdy a kde: sobota, Plumlov, www.keltska-noc.cz

keltové

Muzika z hloubi věků se bude hrát o tomhle víkendu v Plumlově. Ale znít bude zaručeně dobře i pro uši moderních lidí.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Kostelec nad Orlicí zahajuje komiks

Ať už se vám komiksy líbí, nebo jsou vám šumák, docela stojí za to se podívat na výstavu 13 komnat komiksu, která právě v neděli začíná v Kostelci. Já to tedy moc nemusím, ale uznávám, že to je zásadní současný literárně-výtvarný žánr, a tak je dobré vědět, která bije. A právě tady bude k vidění to nejlepší, co se momentálně v Česku vytváří, a to ve 13 místnostech od 13 tvůrců.

Na jedné straně je ohraničuje dětský koutek s interaktivní hrou Karla Jerieho a na druhé erotická výstava PhantastyX. A máte docela čas se tam podívat, výstava trvá do 30. září.

Kdy a kde: neděle, Galerie Kinský v Novém zámku, Kostelec nad Orlicí, www.zamekkostelecno.cz

program 21 červ komiks

Výstava o moderním českém komiksu není jen pro ty, kdo louskali někdy v životě Čtyřlístek. Neznalci budou možná překvapeni, jak dneska komiks vypadá.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Čechy pod Kosířem zvou koláře a kočárníky

Tedy já nevím, jestli se chlapi, co umí dělat kočáry, jmenují kočárníci, a o to právě jde. Abych nejen já, ale taky ostatní nezapomínali na stará dobrá řemesla, která sice dneska už k ničemu asi nejsou, ale dokazují, jak šikovné ruce měli naši předci. A taky je mají jejich výjimeční dnešní následovníci.

Takže se tady koná už V. ročník mezinárodního srazu mistrů řemesla kolářského a kočárnického. Kromě nich tady budou představeny cechy dalších dvou desítek řemesel – třeba bičařů, sedlářů, čalouníků, prýmkařů, lampařů, řezbářů, bude přehlídka kočárů a spřežení, soutěže pro odborníky i veřejnost, koncert Pavla Žalmana Lohonky & spol.

Podívejte se na videopozvánku:

Kdy a kde: sobota a neděle, Čechy pod Kosířem, www.historickekocary.cz

Lipnice zas připomíná Haška

Můžete si o dobrém vojáku Švejkovi myslet, co chcete, ale je to prostě klasika. Klasika už je taky oslava jeho autora na festivalu v Lipnici.

Čekají vás divadelní představení pro děti i dospělé (Švejk v podání divadelního souboru Hálek z Nymburka), hudební program, jeho součástí bude třeba koncert Wabiho Daňka nebo skupiny Buty, program místních hasičů i místních lidových umělců.

Připomeňte si slavnou filmovou scénu:

Kdy a kde: sobota, 10 hodin, Lipnice nad Sázavou, www.haskovalipnice.info

Točník středověce křepčí

Kulisa hradu Točník se pro středověké slavnosti báječně hodí, a tak se tady konají pravidelně. O tomto víkendu se jmenují Točnické hrátky, kde vystoupí šermířská společnost Diadém, skupina historického šermu Menhir, soubor historického tance Calando in Terra a muzikanti ze skupiny Duro Nux.

Pro děti tu slibují soutěže a pro vás středověké občerstvení. Ostatně Točník stojí za návštěvu, i když jsou vám lidové veselice ukradené – vždyť si ho nechal postavit samotný král Václav IV.!

Kdy a kde: sobota a neděle, od 11 hodin, hrad Točník, www.tocnik.com

točník

Na Točníku se středověké slavnosti vyjímají báječně, protože jde o opravdu středověký hrad, který si nechal postavit Václav IV.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

.