U čeho se pobavíte tento týden (6.8.-12.8.)

Zábava 6. srpna 2012

Tentokrát vezměte do kina partnera, protože pohled do zákulisí špionážní alchymie Bourneův odkaz má napětí a spád. K videu ale sezvěte raději dámské osazenstvo – romantický muzikál s Queen Latifah je ideální kulisou pro veselý večírek. Detektivka z britského venkova se zase skvěle hodí k vodě a televizní portrét diváky milované herečky Dany Medřické pojednává o lásce ve všech podobách.

Do kina vyrazte na…

Bourneův odkaz

Bavte se od 6.8. zmensene 2

Režisér Tony Gilroy je přímo kouzelník – natočil totiž film o neohroženém agentovi Bourneovi bez Bournea, a tedy i bez jeho hereckého představitele Matta Damona.

V předchozím díle této podařené filmové série - Bourneovu ultimátu - agent Jason Bourne zlikvidoval kontroverzní vládní program i s jeho tvůrci. Šlo však jen o špičku ledovce, pod kterou se ukrývá mnohem rafinovanější systém tajných operací, kterému šéfuje Byer (Edward Norton). Tohoto chladnokrevného profíka události kolem Bournea nenechávají chladným, a tak se rozhodne pohřbít podobný program dřív, než mu přeroste přes hlavu.

Jenže je tu ještě drsný Aaron Cross (Jeremy Renner) a krásná vědkyně Marta (Rachel Weisz). Když se tihle dva proti zloduchovi Byerovi spojí, je to pro něho horší hrozba, než jakou představuje Bourne.

V televizi se podívejte na…

Příběhy slavných – Dana Medřická (ČT1, 9.8., 20.55)

Bavte se od 6.8. 4

Vytvořila desítky nezapomenutelných divadelních, filmových a televizních rolí, diváci ji milovali jako málokterou herečku. Dana Medřická prožila bohatý, vášnivý, krásný, ale také nelehký život, o němž vypovídá dokument z cyklu mapujícího významné osobnosti českého kulturního a společenského života.

Připomenout si hereččinu profesní dráhu a nahlédnout do jejího barvitého soukromí můžeme i díky ukázkám z její bohaté tvorby, ale také ve vzpomínkách jejího syna Václava Vydry a kolegů Jany Hlaváčové, Luby Skořepové, Radovana Lukavského, Luďka Munzara či Jana Kačera.

Přečtěte si…

Agatha Raisinová a otrávený koláč

Bavte se od 6.8. zmensene 1

Máte-li rádi detektivky z anglického venkova, pak vězte, že zdatnou nástupkyní slečny Marplové je Agatha Raisinová. Není to ale žádná starosvětská dáma, nýbrž energická padesátnice, bývalá šéfka PR agentury, zvyklá rozkazovat. V jakémsi náhlém hnutí mysli se rozhodla odstěhovat se z Londýna do vesnice Cotswolds ve střední Anglii, ale neuvědomila si, že zapadnout do tohoto prostředí není jen tak.

Aby se uvedla mezi novými sousedy, přihlásila se do soutěže o nejlepší slaný koláč. Ovšem namísto toho, aby ho upekla, koupí ho v londýnském lahůdkářství. Jenže po požití téhle dobroty zemře pan Cummings-Brown, který rozhodoval o vítězce klání. I když policie uzavře případ jako nešťastnou náhodu, Agatha Raisinová se s tím nespokojí a rozhodne se vypátrat vraha.

Autorkou knihy je Marion Chesneyová, která se skrývá pod detektivkářským pseudonymem M. C. Beaton. Tato britská spisovatelka napsala pod svým vlastním jménem i pod různými jinými pseudonymy více než sto historických romancí. Agatha Raisinová je už hrdinkou jejích dvaadvaceti knih.

Na DVD si pusťte…

Nahlas a naplno

Bavte se od 6.8. zmensene 3

V zábavném příběhu o hudbě, naději a lásce v režii Todda Graffa uvidíte na Oscara nominované Queen Latifah a Dolly Parton. Na jejich malé městečko v Georgii přišly těžké časy, a tak obyvatelé spoléhají na místní chrámový sbor, který má pozvednout kuráž vítězstvím v národní soutěži Nahlas a naplno.

Bohužel celé vystoupení ohrožuje spor mezi dvěma hlavními představitelkami: Vi Rose (Latifah), matka dvou teenagerů, která by po smrti ředitele církevního sboru ráda udržela jeho tradiční formu. Zatímco vdova po řediteli, ohnivá G. G. (Parton), to chce rozjet trochu divočeji a ve velkém stylu.

Spor obou dam se přiostří po příchodu vnuka G. G. Sparrowé Randyho (J. M. Jordan), který má nejen hudební sluch, ale také hlavu plnou Olivie (Keke Palmer), krásné a talentované dcery Vi Rose. Do toho se sbor chystá na pěveckou soutěž a obě soupeřky zjistí, že bez vzájemné spolupráce se do finále soubor nejspíš neprobojuje.