O víkendu dobývejte hrad a pak doplňte síly delikatesami

Zábava 22. února 2013

Mníšek pod Brdy

Na zámku v Mníšku pod Brdy bude v sobotu a neděli 23. a 24.2. provázet klíčnice posledního mníšeckého barona Theodorika Kasta. Ta má na starosti zamykání zámeckých komnat a musí každý den pečlivě kontrolovat, jestli někde nezůstalo odemčeno. Provede vás na dětských prohlídkách po zámeckých komnatách a ukáže vám honosné sály, kapli, knihovnu a salonky, do kterých si pan baron zve své hosty. „Náš pan baron dovolil, abych pozvala návštěvníky na zámek a ukázala jim, jak reprezentativně má zařízené místnosti, kam chodí návštěvy,“ dodává klíčnice.

Zavede vás do jídelen, tří zámeckých věží, velkých sálů, pracovny i loveckého salonku. „Tady si chodili pánové zakouřit, tady dámy popíjely kávu a tady se hrály kuželky,“ paní klíčnice má přehled o všem, co se na zámku šustne. Dětem navíc ukáže kouzelné zrcadlo, šperkovnici paní hraběnky, krb, kde bydlí zámecké strašidlo, nebo zvoneček s nožkama, kterým se zvonilo na služebnou.

Prohlídky pro děti s klíčnicí probíhají v 13,40; 14,30 a 15,30 hodin. Rezervujte na tel. 318 590 261.

KDY A KDE: v sobotu i v neděli, www.zamek-mnisek.cz

archiv

Klíčnice vás provede velkými sály i salonky.

foto:

Pod Helfenburkem se rojí Pasovští

Uprostřed lesů na hoře Malošíně vzdálené asi necelých pět kilometrů od městečka Bavorova se vypínají rozsáhlé zbytky gotického hradu. Hrad byl založen čtyřmi bratry z Rožmberka v II. polovině 14. století. Zakládací listinu datovanou 21. května roku 1355 potvrdil dokonce i samotný císař Karel IV.

Od samého počátku svého vzniku plnil hrad Helfenburk, jak jej nazvali jeho zakladatelé, důležitou správní a vojenskou službu osadám a městečkům na Zlaté stezce, jak se nazývala tato důležitá obchodní cesta vedoucí z Pasova do české kotliny. Na konci 16. století význam hradu slábl a počátkem 17. století je již hrad opuštěn. Zbytky jeho mohutných zdí a paláců plných tajuplných sklepení a zákoutí odedávna podněcovaly fantazii obyvatel blízkého okolí. Nelze se divit, že mnoho pověstí a pohádek, které se vyprávěly po staletí v okolních vesničkách a osadách, se dotýká právě tohoto místa.

Město Bavorov a správa hradu Helfenburk pořádají dne 23. února 2013 vojensko-historickou akci PASOVŠTÍ POD HELFENBURKEM, účinkují kluby vojenské historie Plzeň. Program: 13 - 15 hodin - dobývání hradu, ukázka renesančního válečnictví v průběhu dne - ukázky dobových řemesel, prodej upomínkových předmětů.

KDY A KDE: v sobotu, Bavorov, www.helfenburk.estranky.cz

hrad

Dobývání hradu si užijí nejen děti.

foto:

Nový Šaldorf popíjí víno a zní swingem

Ledová jízda anebo Memoriál Dr. Václava Vojtěcha, to je nejstarší a nejtěžší závod psích spřežení v České republice, v němž družstvo tvoří musher se psím spřežením a lyžař.

Závod pořádaný na paměť tragicky zesnulého českého polárníka je inspirován dlouhými traily arktickými pustinami, při nichž si musher veze vše potřebné s sebou. Psi musí během 4 dnů zvládnout trasu dlouhou kolem 160 km.

Letos se pojede již 23. ročník tohoto etapového závodu. Start a cíl bude v Dolním Dvoře – Rudolfově.

KDY A KDE: v sobotu, Nový Šaldorf, www.modre-sklepy.cz

spřežení

Závody psích spřežení budou velká podívaná.

foto:

Praha se koupe v lázních na Vltavě

Relaxace v lázních na parníku s výhledem přímo na Hradčany. Takovou nabídku pro vás má každý víkend na několik týdnů pražské Rašínovo nábřeží.

Klasická finská sauna s kouzelným výhledem, relaxačním prostorem, šatnou, sprchou a jako bonus je připraven venkovní vyhřívaný bazének s teplou vodou pro odpočinek, relaxaci a rozjímání.

Lázně budou na náplavce v provozu několik týdnů, proto neváhejte, přijeďte, vezměte si s sebou ručníky, prostěradla a žabky, a podpořte tak dobrou věc. Pro otužilce je připravena venkovní ochlazovací káď se sprchou, a kdo si troufne, bude se moci ochladit přímo ve Vltavě.

KDY A KDE: Praha

sauna

Ze sauny s luxusním výhledem na Prahu se vám nebude chtít odejít.

foto:

Praha hoduje à la Grande

A je to tady zas - oblíbený gastronomický svátek všech labužníků - GRAND RESTAURANT FESTIVAL 2013. Po úspěšném loňském ročníku, který navštívilo přes 22 000 hostů, se festival rozšiřuje do celé České republiky, restaurací je víc a prodlužuje se i doba konání 15.1. - 28.2.2013.

Ve vybraných TOP 100 podnicích z gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant vás čekají lahůdky jako filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, kanadský humr na mainský způsob nebo úplně klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem.

Motto festivalu zní: „Nejezte blbě!“. Novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. Těšit se můžete i na speciální „Mňam balíčky“, „Mňam Busy" a "Mňam Vlaky“. Například staročeské povidlové taštičky, roládu z romanovské ovce, grilované filety z litomyšlského pstruha, vepřový krk sous-vide z biofarmy Sasov na černém pivě, rozmarýnu nebo jablko v županu s vanilkovým krémem.

Asijskou, českou, českou moderní, dary moře, francouzskou, indickou, indonéskou, italskou, japonskou, mezinárodní, regionální, rybí, řeckou, staročeskou, steakhouse, středozemní, španělskou, tex-mex, thajskou, vietnamskou, zvěřinu. Ceny jsou v rozmezí od 200,- Kč do 600,- Kč.

KDY A KDE: celá ČR

jídlo

Grand Restaurant Festival vzkazuje: "Nejezte blbě!"

foto: