Vybraná kuchyně bez masa? Jasně, že to jde. Vyzkoušejte Vegetfest

Zábava 25. února 2013

To, že je někdo vegetarián, neznamená, že žvýká jenom syrovou mrkev a zapíjí ji pramenitou vodou. Přesvědčit se můžete na třítýdenním festivalu Vegetfest od 25. února do 17. března.

Hlavními hvězdami festivalového menu budou brambory, luštěniny, ovoce a zelenina. Několik podniků v Praze i mimo ni vám dokáže, že jídlo bez masa nemusí být jen ubohou alternativou, ale plnohodnotným pokrmem. A nemusí to být jenom přesmažený smažák.

Jestli se vám nezdá, že se dá maso nahradit jinými potravinami, přečtěte si, co tomu říká výživový poradce Ondřej Diviš: „Bez masa se lze plnohodnotně stravovat, pokud dodáte tělu potřebné vitaminy a minerály z jiných zdrojů.

Bílkoviny můžete nahradit například luštěninami a obilovinami, důležité je kombinovat takové zdroje bílkovin, aby obsahovaly všechny esenciální aminokyseliny (např. obiloviny a sója). Dále je potřeba dodat organismu železo (celozrnné pečivo, brokolice), vápník a zinek (mléčné produkty a vejce), B2 (pivovarské kvasnice), B12 (droždí).

Ze zdravotního hlediska je pozitivním vlivem vegetariánství především snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, vysokého krevního tlaku a obezity. Osobně bych doporučoval jeho mírnější formu nazývanou semivegetariánství, kdy je dovolena konzumace mléčných výrobků, mléka, vajec, ryb a občas lehkého bílého masa.

Tento způsob stravování je velmi podobný zdravému životnímu stylu dle výživové pyramidy. Striktní formy vegetariánství jako veganství jsou podle mne pro organismus nevhodné.“

Takže vidíte, jenže co jíst, když v kolonce bezmasá jídla najdete většinou opravdu jen zmíněný smažák nebo smutný salát?

„Zjišťujeme, že poptávka po vegetariánských jídlech roste, nabídka těch chutných je ale mizivá. Proto jsme se rozhodli pro tento festival, abychom ukázali rozmanitost bezmasých specialit a zároveň inspirovali šéfkuchaře restaurací,“ říká Pavel Suchánek, ředitel pořádající organizace Alakarte.cz.

Tři chody za 290 korun

To, že i jídlo neobsahující maso může být opravdovou lahůdkou, potvrzuje i Petr Majer, šéfkuchař jedné ze zúčastněných restaurací Lemon Leaf, která se zaměřuje na thajské speciality:

„I ty, kteří dávají přednost masitým pokrmům, může uspokojit zelenina, pokud je správně a chutně připravena. Navíc jsou taková jídla zdravá. V thajské kuchyni, kde je typická rychlá příprava pokrmů především ze zeleniny, výrazných koření a nezvyklých kombinací chutí, si díky rychlosti uchová zelenina všechny vitaminy.“

Do festivalu se nezapojily pouze vegetariánsky zaměřené podniky. Hozenou rukavici zvedlo i několik restaurací, v jejichž menu tvoří masitá jídla podstatnou složku. Všechny přihlášené restaurace budou účastníkům festivalu servírovat speciální tříchodové menu bez masa za 290 Kč.

Dýňové rizoto a polévka z artyčoků

V Lemon Leaf se můžete těšit například na Phak phed het home – restovanou zeleninu na žlutém curry s čerstvými houbami Shiitake, kokosovým mlékem, podávanou s jasmínovou rýží nebo na Wan-khao see dam, sladkou černou lepivou rýži se zralým thajským mangem, podávanou s jahodovou a kokosovou omáčkou.

V Ambroisie Caffé Restaurant servírují jako hlavní chod dýňové rizoto se šalvějí a cuketou, zjemněné lanýžovým olejem a podávané s parmezánem Grana Padano a jako dezert pečený ananas s mátou a malinovým coulis.

Costa Praga zase nabídne jako předkrm polévku z jeruzalémských artyčoků s bylinkovou pěnou ochucenou lanýžovým olejem a dezert v podobě čokoládových brownies s ořechy podávaných s domácím sorbetem z bazalky a limetky. Nezní to všechno božsky?

mlsná kavka

Co si takhle u Mlsné kavky pochutnat na fenyklu na bílém víně s hořčično-medovou omáčkou podávaném s oříškovými tyčinkami?

foto:

Už soutěžilo přes tisíc stromů

  • Jděte na stránky akce www.vegetfest.cz. Vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku. Ohodnotit restauraci i její jídlo můžete následně na www.alakarte.cz.
  • Zúčastněné restaurace: Bibita Nuova, SOSTA restaurant, Lemon Leaf, Ambroisie, Mlsná kavka, Chateau St. Havel, Costa Praga, Indian Jewel