Trend: Automaty na pizzu, zlato a bůh ví co ještě

Zábava 12. dubna 2013

Vhodíte minci a vypadne vám zlatá cihla. Tedy spíš cihlička. Vlastně plátek. Kde jinde by mohl stát podobný automat nežli v Saúdské Arábii? A kdo jiný by mohl vymyslet automat na pizzu nežli Italové? I když oni sami nad ním ohrnují nos.

Na rovinu říkám, že tohle není rozhodně nic pro mě. A taky nevěřím, že by si čistokrevný Ital s klidným svědomím dal něco podobného k obědu.

Ale když je Itálie stovky kilometrů daleko a chuť nezvladatelná, může takový pizzomat přijít vhod.

Plechový prodavač

Italský vynálezce Claudio Torghele tvrdí, že automat na pizzu nemusí nutně znamenat jen mražený koláč s kečupem, rychle ohřátý v mikrovlnce. Právě jeho stroje se teď zabydlují i v našich krajích.

Po květinomatech a poštomatech si tak i v případě akutního záchvatu chuti na pizzu můžete v kteroukoli denní dobu zaběhnout ke kouzelné plechové skříni a ona vám splní každé vaše přání.

Tedy co se pizzy týče. První tři pizzomaty už nonstop pečou v Praze, asi dvacet dalších červených strojů z Itálie by se mělo na různých místech objevit během příštích měsíců. Pizzomaty nejsou ve světě novinkou, dosud však neuměly těsto samy připravit.

Až nejnovější stroj italskou lahůdku upeče přímo před zraky hladového zákazníka. Během několika vteřin smíchá mouku s vodou, uhněte a vylisuje těsto a poté přidá rajčatovou omáčku a čerstvé ingredience jako sýr, šunku nebo slaninu. Zhruba za tři minuty se můžete s gustem zakousnout do čerstvé pizzy.

Italové protestují

Ačkoli ho vymysleli, sami Italové nad pizzomatem ohrnují nos. V Itálii tyhle stroje fungují už nějakou dobu, a zatímco obyvatelé velkoměst na severu si chválí jejich rychlost i kvalitu, kuchaři, ať už z kterékoli části země, protestují. Jak jinak. Pizza je národní symbol země, něco téměř posvátného!

„Takový stroj se hodí do rychlých občerstvení nebo do zahraničí – do USA, Číny nebo do Indie,“ tvrdí unie italských pekařů. Podle nich to, co vychází z automatu, nemá s italskou pizzou nic společného. Ten, kdo si chce dát tu skutečnou, musí jít do tradiční pizzerie.

pizza

Pizzomat i ingredience jsou originál z Itálie.

zdroj: www.thinkstock.cz

Náš tip:

  • První tři pizzomaty stojí v Praze – v obchodním centru Harfa, v prodejně Makro na Černém Mostě a v kině Ládví. Brzy by ale měly být k dispozici i na dalších dvaceti místech.
  • Pizza z pizzomatu vás přijde zhruba na 85 až 95 Kč. Platit můžete jen v hotovosti.
  • Na výběr jsou čtyři druhy. Rozměr placky je 27 centimetrů v průměru. Stejně jako sám pizzomat i všechny ingredience jsou přímo z Itálie.

Ta jediná pravá

Z kuchyně se line symfonie zvuků a vůní, Vincenzo si prozpěvuje, zatímco jeho hbité prsty tančí po kotouči z těsta, noří se do něj, natahují a vyhazují měkkou placku vysoko do vzduchu a roztáčejí ji energicky a láskyplně jako dívčí sukni.

Servírky se mrštně proplétají mezi židlemi, číšníci s tácy pokřikují: „Margherita! Napoletana! Siciliana!“, strávníci u stolů halasí a smějí se z plna hrdla, všude pobíhají uřícené děti, cinkají sklenice s vínem a lidé se zvedají a chodí sem a tam a je to neskutečný chaos. Tak vypadá nefalšovaná italská pizzerie!

Kypí a bublá životem přesně jako prskající mozzarella uvnitř pece na dřevěné uhlí. Křupavé pochoutce z italské pizzerie se zkrátka nic nevyrovná!

Možná světu vládne příliš velká touha a nostalgie, možná ti, kteří to mají na Apeninský poloostrov příliš daleko, doufají, že spolu s koláčem posypaným sýrem a olivami jim z automatu vypadne i kousek té magické atmosféry...

Upřímně řečeno, mně osobně to ale zavání stejným zoufalstvím, jaké asi zažívají Japonci, kteří si kupují v automatu použité dámské kalhotky. Jako by snad kousek látky mohl nahradit teplo lidského těla, dotek kůže či zvuk tepajícího srdce.

Vlasta 15/2013 2

A co na to naše celebrity? Využívají různých automatů na bagety, kafe nebo pizzu, nebo si radši zajdou na dobrý "dlabanec" do restaurace? Přečtěte si v nové Vlastě 5/2013 s Lucií Vondráčkovou na obálce.

elektronické předplatné