Nemáte na Egypt? Nevadí, to nejlepší z něj je v Praze

Zábava 14. dubna 2013

Samozřejmě trošku přeháníme, ale opravdu teď můžete vidět na pražském Výstavišti jeden z největších egyptských pokladů. Vlastně stovky největších egyptských pokladů.

Dorazila k nám totiž výstava „Tutanchamon – jeho hrob a poklady“, která putuje po celém světě. Kromě toho, že za Tutanchamonem nemusíte letět za moře, má jednu velkou výhodu: uvidíte na ní věci, které jinak nikdy nemůžete vidět společně.

Protože spojuje všechno, co bylo před devadesáti lety nalezeno v Údolí králů, když egyptolog Howard Carter otevřel více než tři tisíce let starou hrobku tohoto faraona. Měl štěstí, protože v celém Údolí králů byla tohle jediná hrobka nevyloupená. Od té doby se poklad rozdělil, většinu věcí najdete v muzeu v Káhiře.

Všude samé zlato

Nebudeme vám lhát, samozřejmě to nejsou originály, ty by žádná pojišťovna na světě nepojistila, a když ano, tak za nedozírnou cenu. Ale repliky původních předmětů jsou tak přesné, že získaly obdiv renomovaných archeologů.

Když vstoupíte na výstavu, můžete si představit, jak to asi tehdy Howard Carter objevil, protože předměty jsou umístěny přesně tak, jak je zachytily fotografie jeho kolegy. Jsou k expozici připevněné, můžete porovnávat. A když postoupíte dál, uvidíte všechno ještě jednou. Ve skutečné velikosti, z bezprostřední blízkosti, do nejmenších detailů.

Celkem je tady na tisíc předmětů a ilustrací, od obřích pozlacených sarkofágů po malé posvátné figurky nebo sandály. Repliky jsou vyrobeny ze dřeva, kamene nebo pryskyřice a pečlivě pozlaceny, proto je samozřejmě hlídá ochranka, ale nikdo na vás nebude křičet, když k nim nakloníte hlavu, abyste si je pořádně prohlédli.

Tutanchamon 1

Na výstavě uvidíte starobylé křeslo.

foto:
Tutanchamon 2

Další z nálezů.

foto:

Lepší než dějepis

Na začátku výstavy se dozvíte základní informace o kultuře starověkého Egypta a Tutanchamonově době. Pak spolu s Carterem v dokumentárním hraném filmu prožijete zoufalé pětileté hledání, které nakonec dobře dopadlo: objevením vchodu do hrobky 4. listopadu 1922.

Po konci filmu pak přejdete do místnosti, kde jsou faraonovy poklady ve třech komorách přesně tak, jak je nalezl Howard Carter po vstupu do hrobky. Nechybí ani dokonalá kopie světově proslulé faraonovy zlaté masky. Její originál dovolili Egypťané vyvézt ze země naposledy v 80. letech a určitě už ji nikomu nepůjčí.

Výstava trvá do 30. června, takže máte na návštěvu ještě dost času. Podrobnosti najdete taky na www.tut-vystava.cz. Doporučujeme vzít s sebou školou povinné děti, bude to lepší než nudná hodina dějepisu.

Tutanchamon 4

Interiér výstavy.

foto:

Nevadí vědcům repliky?

  • Dr. Martin von Falck, odborný vedoucí výstavy, tvrdí, že ne. Vyrostl v Káhiře, vystudoval egyptologii, zpracovával egyptské sbírky v Německu a zorganizoval mnohé výstavy a říká: „Jsou názornou pomůckou. Jejich pomocí lze například rekonstruovat nálezovou situaci dávno rozebraných objevů, shromáždit na jednom místě předměty roztroušené po sbírkách v různých koutech světa a odstranit ochranná opatření, která jinak zvyšují vzdálenost návštěvníků od exponátu – například skleněné vitríny. S originály by něco podobného nikdy nešlo, v jejich případě je na prvním místě ochrana. Egyptologovi by zkoumání napodobenin samozřejmě příliš nepomohlo, ale může pomocí nich návštěvníkovi výstavy předat vědecké poznatky získané právě díky originálům. Potom může také bez uzardění přiznat, že pracuje s replikami.“ Nejsou to podle něj rozhodně padělky: „Padělky jsou vždy spojené se záměrem klamat. Nacházejí se v mnoha muzeích a jsou považovány za originály. Pokud vědce ošálí, dovedou je k mylným závěrům.“