Vyberte si správné kolo pro výlety jarní přírodou

Zábava 8. 4. 2013

Cyklistika je podle výzkumů sportem, který Češi provozují nejčastěji, ať už jezdí pro mléko do obchodu, nebo sto kilometrů kvůli kondici. Jestli kolo ještě nemáte, poradíme, jak ho nakoupit.

5. Vozíček pro dítě: z půjčovny

kolo cyklistika 4
zdroj: www.thinkstock.cz

Budete s sebou brát na výlety děti? Tak zvažte, co je pro ně nejlepší. Vozík vypadá sice šikovně, ale pozor, podle platné legislativy nesmí na běžné pozemní komunikace a lze jej využívat jen na některých cyklostezkách. Které to jsou, můžete zjistit na obecním úřadě. Pořízení vozíku nepatří mezi levné záležitosti, takže pokud plánujete vyjet jen v rámci dovolené, vyplatí se vozík poptat v půjčovně.

Další možností pro děti, které již udrží hlavičku a dokážou samy sedět, je sedačka na kolo. „Dobrou volbou jsou samonosné, které není nutné montovat na nosič, ale jsou připevněné k rámu kola. Výhodou je, že sedačka více pruží a jízda je pro dítě pohodlnější,“ vysvětluje Ondřej Šourek.

Sedačka by měla mít bezpečnostní pásy a výškově nastavitelné stupačky. „Jízdu se sedačkou si nejdříve vyzkoušejte, není to tak snadné. Při jízdě do kopce hrozí kvůli posunutí těžiště odlepení předního kola od země,“ dodává Šourek.