Ráj hledejte v Dominikánské republice

Zábava 17. června 2013

Nejkrásnější země, kterou kdy lidské oko spatřilo. To napsal Kryštof Kolumbus v dopise královně Isabele Kastilské o ostrově, který v prosinci 1492 objevil a na kterém se dnes nachází Dominikánská republika.

Právě v Dominikáně vás napadne, že jestli má ráj nějaké barvy, pak to musí být bílá, modrá a žlutá. Na pláže pokryté bílým pískem a na azurově modrou vodu prakticky celý rok shlíží slunce. Celková délka pláží je zhruba 400 kilometrů a snad každou z nich označíte za nejkrásnější.

Ostatně myslí si to i UNESCO, které jim tento titul přidělilo. Hlavní turistické oblasti najdete v Puerto Plata na severu a Punta Cana na východě země. O pozornost turistů se v posledních letech ale výrazně hlásí také Juan Dolio.

Pod vodou i ve vzduchu

Všechny lokality nabízejí spoustu krásných míst, perfektní služby, systém all inclusive - prostě ideální pro nekomplikovanou dovolenou. Ale proč se jenom povalovat na pláži? Užívat si můžete na vodě i pod hladinou, na zemi i ve vzduchu.

Velkým hitem posledních let je tady kiteboarding či kitesurfing. Potřebujete jen surfovací prkno, draka, kterého si připevníte k tělu, a pak vzhůru do vln. Pocity, které vás opanují, když se vám podaří aspoň na chvíli se dostat do vzduchu, jsou nepopsatelné. Ideální místo pro tento sport je pláž Cabarete u městečka Souse na severovýchodním pobřeží, stejně jako nedaleké Bozo Beach a Kite Beach. A líbit se tu bude i těm z vás, kteří máte rádi windsurfing.

Průzkumníci podvodního světa mají v oblibě okolí ostrůvků Catalina a Saona a také Bayahibe, nacházející se nedaleko národního parku del Este na jižním pobřeží. Klid pod vlnami můžete vystřídat divokým raftingem nebo na kánoi v peřejích řeky Yaque del Norte nebo se můžete vydat pokořit více než 3000 metrů vysokou horu Pico Duarte.

Dominikánská republika velká

Zamilovaní z celého světa tady často mívají svatbu. Hostina na hladině oceánu je neodolatelná.

foto:

Za Michaelem Jacksonem

Že vám tu trochu chybí historická patina? Vydejte se do oblasti La Romana na jih země, do Altos de Chavón, repliky středomořské vesnice ze 16. století, vypínající se vysoko nad řekou Chavón. Je tu amfiteátr řeckého stylu, otevřený v roce 1982 koncertem Franka Sinatry, v dalších letech tu vystupovali například Sting, Gloria Estefan či Julio Iglesias. A je tu i nádherný kostel sv. Stanislava, kde můžete uspořádat vlastní svatbu.

Ženil se tu například i Michael Jackson, který měl v Casa de Campo dokonce vlastní dům. Místní přístav na vás dýchne atmosférou Itálie - klikaté uličky vedoucí přes originální vlnolamy, pergoly, altánky a fontány, kotviště jachet... V obchodech najdete unikátní zboží - šperky, oblečení, doutníky, keramiku..., všechno vyrobené ručně starými řemeslnými technikami.

Dominikánská republika 5

Jestli máte vlastní jachtu, je pro vás nádherný přístav v Casa de Campo tím pravým.

foto:
Dominikánská republika

Kostel v Altos de Chavón - tady se ženil král popu Michael Jackson.

foto:

Rum, doutníky a...

Být v cizí zemi a neokusit místní speciality, to se prostě nedělá. V Dominikáně musíte ochutnat doutníky a rum. Tedy - kouřit vás nutit nebudeme, ale zdejší rum si určitě dejte. Zřejmě nejznámější je ten bílý, tedy blanco, z něhož se míchají známé koktejly cuba libre, daiquiri, piña colada a další. Samostatně se pijí tmavý añejo a zlatý amarillo.

Skutečnou specialitou je pak mamajuana, nápoj z rumu, červeného vína a medu, s přísadou stromové kůry a bylinek. Podle místních působí silně afrodiziakálně a vyléčí každý neduh.

K dobrému pití patří i dobré jídlo. Dominikánská gastronomie představuje směs španělských, anglických a místních kulinárních tradic. Jsme na ostrově, takže nepřekvapí, že se tu hodně konzumují ryby - doporučuji zkusit třeba pescado con coco, rybu v kokosovém mléce. A ochutnat musíte také zdejší mleté maso či pikantní klobásky - longanizas.

Jste-li „polévkoví“, nenechte si ujít místní specialitu callaloo, což je polévka z listů tara s masem nebo korýši, a sancocho de siete Cannes, polévka ze sedmi druhů masa. Rozplývat se budete nad dezerty - vedou smažené banány, pudinky a dorty plněné fíky. No a na závěr si dejte kávu s likérem, flambovanou rumem.

Dominikánská republika 1

Kupte si larimar-modrobílý polodrahokam spojovaný s legendární Atlantidou. Patří mezi pektolity, které se nalézají po celém světě, ale pouze zde je modrý,. Nikdo neví proč.

foto:
Dominikánská republika 7

Mořských potvor se v Dominikáně nikdy nepřejíte, mívají nezvyklou úpravu.

foto:

Démonický festival

Pokud chcete zažít něco opravdu mimořádného, vydejte se do Dominikánské republiky v únoru. To se tu každý rok odehrává El Carnaval de la Vega - festival barev, tance a hudby, který se prolíná s oslavami nezávislosti, jež vrcholí 27. února. A čím je tato oslava jedinečná? Nese se ve znamení Los Diablos, tedy ďáblů a démonů všeho druhu.

Většina masek vypadá skutečně velmi děsivě, garantujeme vám, že na tuto veselici jen tak nezapomenete.

dominikánská republika

Dokonalé masky démonů dokážou při místním festivalu vyděsit mnohé turisty.

foto:

Soutěžte s námi o 5x 2 vstupenky na vánoční koncert Iveta v Lucerně

  • Cayo Levantado alias Bacardi Island. Úchvatný ostrov, na kterém se točila reklama na bacardi.
  • Manati Park nedaleko Punta Cana, kde si lze zaplavat doslova tělo na tělo s delfíny.
  • Záliv u poloostrova Samaná - pravidelně sem na přelomu ledna a února připlouvá až na dva tisíce „zpívajících“ keporkaků, aby se zde spářili a vyvedli mláďata.