Provokatérka Maggie Gyllenhaal není jen sestra sexy Jakea

Zábava 23. června 2013

Když máte tátu režiséra, asi se nevyhnete tomu, v nějakém jeho filmu se aspoň mihnout. Jenže ani Maggie, ani bratra Jakea nemusel ke hraní nikdo přemlouvat. Ona si to poprvé zkusila jako teenagerka v patnácti. A o své kariéře měla jasno.

Ještě jí ani pořádně neoschlo razítko na vysokoškolském diplomu a už měla zajímavé pracovní nabídky. Výrazné role se dočkala brzo. Jestli film Sekretářka neznáte, napravte to. Maggie hraje psychicky labilní dívku.

Propustili ji z léčebny, kde se jí snažili z hlavy vypláchnout sklony k sebepoškozování. Najde si práci sekretářky u advokáta, ze kterého se vyklube sadista.

Smůla? A co když ne? Vždyť láska nemusí být jenom něžná... Když se necháte vtáhnout do děje, oceníte proměnu roztřesené chudinky v ženu, která už ví, co chce a jak si o to říct. (A to ani nemusíte mít slabost pro sado-maso praktiky.)

Maggie dala do role všechno a nestyděla se ani ukázat v rouše Evině. Film jí změnil i osobní život. Při natáčení se po pěti letech vážné známosti rozešla s přítelem.

Maggie Gyllenhall 5

Jediní sourozenci, kteří byli v 21. století nominováni na cenu filmových kritiků.

foto:

Štěstí je krásná věc, ale ty prachy...

Když o rok později přijala roli v pořádně komerčním hollywoodském bijáku Úsměv Mony Lisy po boku Julie Roberts, lidé nad tím kroutili hlavou.

„Už prostě chci vydělávat,“ okomentovala situaci a do role studentky, kterou tísní zkostnatělé poměry na univerzitě v padesátých letech minulého století, promítla kus sebe – svou inteligenci a drzost.

Zatímco ve filmu se Maggie závislosti na mužích posmívala, ve skutečném životě byla pořádně zaláskovaná. Randila s hercem Peterem Sarsgaardem. Zakoukali se do sebe na party, kam ho přivedl Maggiin mladší bráška Jake.

Od té doby jsou spolu, dnes už i jako manželé a rodiče dvou dcer. Ale nebylo to úplně podle zvyklostí. Nejdřív se narodila první dcera, dva roky nato se pár zasnoubil. Na svatbu čekali další dva roky, ale vzali se romanticky v kapli v Itálii.

Maggie Gyllenhall 6

Ano, i tohle má v náplni práce dobrá sekretářka, ovšem ve filmu.

foto:
Maggie Gyllenhall 7

S Heathem Ledgerem v jeho poslední roli Jokera. Po natáčení tragicky zemřel.

foto:

Akčňáky nebrat!

Vloni, v 35 letech, rodila Maggie podruhé. Pouhé čtyři měsíce nato už zase pracovala. Ve světě filmu je jako ryba ve vodě. Zvládala točit tři za rok, zpomalila až po narození dětí. Nepatří mezi nejžádanější hvězdy, ale výplata, kterou nosí domů, špatná není. Za thriller World Trade Center jí zaplatili půl milionu. Samozřejmě dolarů.

Obrovským hitem se stal snímek Temný rytíř z batmanovské série. Zdědila roli právničky po předchůdkyni Katie Holmes, a ač šlo o roli vedlejší, nedala se v ní přehlédnout.

Když se plánovalo natáčení filmu Vrtěti ženou, patřila Maggie mezi horké kandidátky. Že bude hrát v provokativním filmu, který mapuje vznik vibrátoru, její fanoušky nepřekvapilo. Zato její poslední role ve snímku Útok na Bílý dům, který právě míří do kin, ano. Kdysi totiž prohlásila: „Nehraju ve filmech pro puberťáky a v akčních filmech, protože mě nebaví.“ Inu, nikdy neříkej nikdy.

Maggie Gyllenhall 4

Pokud chcete vyrazit na Maggie do kina, připravte se na to, že vaše uši dostanou pořádně zabrat. Jak název filmu naznačuje, Útok na Bílý dům je nabitý střílečkami a výbuchy. Maggie si ovšem neoblékne maskáče, ale kostýmek šéfky tajných služeb. Za hrdinu bude Channing Tatum (ten herec s minulostí striptéra, pardon, tanečníka...)

foto:
Maggie Gyllenhall 1

Hádejte, proč má Hugh Dancy ve filmu Vrtěti ženou namoženou ruku...

foto: