Krásná Jessica Lange teď straší lidi. A ráda!

Zábava 15. září 2013

Úžasná herečka momentálně hraje v jednom z nejsledovanějších hororových seriálů a prý ji to baví. Sama by si ale horor nepustila, bojí se totiž nerada.

Kdyby osud plnil dětské sny, Jessica by dnes byla malířkou. Vyrůstala mezi třemi sourozenci v rodině, která se hodně stěhovala a trpěla pod taktovkou přísného otce se slabostí pro alkohol. Dívka se musela prosadit a určitě by byla malířkou úspěšnou.

Ale osud jí připravil jinou cestu a na jejím startu jí pustil film Děti ráje. Byl plný baletních čísel a vystoupení mimů a právě tohle umění si přála studovat, a to nikde jinde než v Paříži. Po návratu do Ameriky začala chodit do kurzu herectví. Jenže musela se také něčím živit, proto se rozhodla zpeněžit svou blond krásu (pokud vás zajímá, odkud se vzala – z otcovy strany je to původ německý a nizozemský, z matčiny finský).

Ujali se jí v modelingové agentuře Wilhelmina Models. Ta později nechvalně proslula tím, že dovedla na vrchol modelku Giu Carangi, která neunesla slávu, propadla drogám a zemřela v šestadvaceti na zápal plic zkomplikovaný diagnózou AIDS. Jessica si také jako modelka vydělávala slušně, ale neodmítla ani práci servírky – jako spousta jiných hereček čekajících na velkou roli.

Jessica Lange 3

KING KONG: V roce 1976 herečka oslňovala nádhernou tváří a postavou. Ovšem sevření mechanické opičí ruky bylo pěkně nebezpečné. Ruka vážila 750 kilo a v jednom záběru útlou krásku málem rozdrtila.

foto:
Jessica Lange 5

TOOTSIE: „Režisér Sydney Pollack mě musel k této roli dlouho přemlouvat. Ptala jsem se sama sebe, jestli chci hrát postavu tak ospalou a bezvýraznou,“ vzpomíná Jessica. Souhlas jí nakonec přinesl Oscara.

foto:

Rande s opicí

Významnému hollywoodskému producentovi Dino De Laurentiisovi nakonec padla do oka coby modelka. Pro roli dívky v King Kongovi hledal herečku především krásnou, k hraní toho až tolik nebylo. (Dokonce se říká, že na konkurz přišla i Meryl Streep a producent prohlásil, že je ošklivá...)

Z filmu se stal trhák, ale Jessice příliv nabídek nepřinesl. Na další šanci si počkala tři roky. Po muzikálu All That Jazz se konečně kariéra pohnula dopředu. Přišla například klasika Pošťák vždy zvoní dvakrát, kde si notovala s Jackem Nicholsonem, nebo romantika Tootsie, kde byla idolem Dustina Hoffmana v dvojroli neúspěšného herce a obdivované televizní herečky. Filmová akademie jí tehdy za výkon dokonce přidělila Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli.

A na krbové římse má Jessica ještě jednu zlatou sošku, tentokrát za roli hlavní. V trošku zapomenutém filmu Operace Blue Sky předvedla svůj talent v doprovodu Tommyho Lee Jonese.

Jessica Lange 1

Když Jessica v roce 2011 dostala nabídku hrát v hororovém seriálu, mohla říct, že je to v kariéře krok zpět. Prozřetelně ale na nabídku kývla a dočkala se přízně 5,2 milionu diváků, kteří v USA sledovali druhou sérii. A ještě třešničky na dortu v podobě loňské ceny EMMY za herečku ve vedlejší roli.

foto:
Jessica Lange 6

KREVNÍ POUTO: Jinak průměrný thriller pořádně pozvedla Jessica v roli ženy chorobně závislé na synovi. Nehodlá se o něj dělit se snachou, ani když má šarm Gwyneth Paltrow. Plán řešení situace vám zježí chloupky.

foto:

Drsňačka jen na plátně

S ubíhajícími roky Jessica vyměnila role osudových krásek za zralé ženy, které umějí udělat dojem jinak. Tchyni, kterou vystřihla v thrilleru Krevní pouto, byste doma určitě nechtěli.

Ani tajemnou dost děsivou sousedku či velmi tajemnou řádovou sestru, které ztvárňuje ve dvou řadách populárního seriálu American Horror Story. Ovšem ve skutečném životě vyniká Jessica v rolích kladných. Přispívá na charitu, je ambasadorkou dobré vůle UNICEF.

Láska naplno

Nejen prací je živ člověk. Málokdo věděl, že krásná blondýnka je zadaná. Vdala se ve dvaceti v roce 1970 za fotografa Francisca Paca Grande. Propadla kouzlu bohémského života, hodně cestovali, bavili se, projeli spolu Evropu. Časem intenzivní láska vyšuměla, ale rozvod se konal až po jedenácti letech. Poučená Jessica se ze vztahu musela vykoupit velmi vysokými alimenty.

Také další muž, do kterého se zamilovala, byl umělec, talentovaný a slavný ruský tanečník Michail Baryšnikov. I když jejich pouto posílilo narození dcery Alexandry, rozešli se. Do třetice všeho milostného vstoupil tehdy již velmi slavné herečce do cesty spisovatel, scenárista a herec Sam Shepard. Povila mu dceru Hannah a syna Samuela. Rodinka sloužila jako vzor dlouhých 26 let. O tom, že už nejsou spolu, nevěděli ani blízcí přátelé.

Dařilo se jim to tutlat dva roky! Jessica se po rozchodu vrátila ke svému velkému koníčku – fotografování. Už před lety jí vyšla knížka černobílých snímků. Také praktikuje buddhismus. „Nebyla jsem věřící člověk, ale přináší mi to řád, který dává životu smysl,“ prozradila.

Jessica Lange 4

Jessica měla vždy slabost pro balet, není divu, že se zakoukala do opravdového baletního mistra, ruského tanečníka Michaila Baryšnikova. Žili spolu šest let. Dcera Alexandra (má přezdívku Shura) vystudovala univerzitu, už je jí 32 let.

foto:
Jessica Lange 7

Asi vás nepřekvapí, že Jessica a Sam Shepard se seznámili při natáčení. Osudným se jim stal film Frances. Jessice imponovalo, že její partner je velmi talentovaný a plodný autor. V současné době 64letá herečka partnera nemá.

foto: