10 věcí, které o zlodějích možná nevíte

Zábava 12. března 2016

Mám svůj majetek dostatečně chráněný? Nemůže mi nikdo chodit po bytě, když jsem v práci? Napadají vás podobné otázky? Pojďme se tedy na problematiku vloupání podívat blíže. Společnost Jablotron provedla unikátní výzkum mezi zloději ve výkonu trestu a na základě něj sestavila seznam 10 důvodů, proč bychom na instalaci alarmu neměli zapomínat.

ZLODĚJI NEŘÁDÍ JEN V NOCI Nejvhodnější doba pro lup je samozřejmě různá a záleží na objektu, který chce zloděj navštívit. Zatímco u rodinných domů polovina dotázaných určila za nejlepší dobu den a druhá zase noc, u bytových domů zcela jasně vyhrála ta část dne, kdy jsou obyvatelé bytů v práci. Když není nikdo přítomen, pak vás na násilné vniknutí do vašeho příbytku může upozornit pouze instalované zabezpečovací zařízení.

ZLODĚJ VÁS NAVŠTÍVÍ, I KDYŽ JSTE DOMA S trochou šikovnosti dokáže zloděj do bytu nebo domu proniknout relativně tiše. Ve spánku nemusíme pohyb nezvaného hosta vůbec zaznamenat, a pokud nás již probudí, málokdo by stál o přímé setkání s možná nebezpečným lumpem. Proto je vhodné na noc zabezpečit části domu, ve kterých se nepohybujeme – například garáž nebo okna a dveře v přízemí, což moderní alarmy umožňují. Běžnou součástí alarmu bývá rovněž panik tlačítko, kterým si v případě nebezpečí přivoláte pomoc.

ZLODĚJ SE JEN TAK NEZALEKNE Toto neplatí úplně doslova, protože 70 % zlodějů se shoduje na tom, že alarm je pro ně největší překážkou. Profesionální montážní firma dokáže navrhnout a nainstalovat zabezpečení tak, aby mu neproklouzla ani myška. Navíc bezdrátový zabezpečovací systém nevyžaduje zásahy do interiéru a jeho jednotlivé prvky se dají snadno přemístit či doplnit.

ZLODĚJ NEUTEČE, ANI KDYŽ SE ROZEZNÍ SIRÉNA Bohužel, díky nevšímavosti okolí a pochopitelně vaší nepřítomnosti je toto pravda a shodují se na tom celé dvě třetiny dotázaných zlodějů. Siréna nicméně funguje perfektně jako předsunutý detektor narušení objektu a má také upozornit zloděje na to, že vstupuje do zabezpečeného prostoru. Pokud jste mimo doslech, je houkání sirény k ničemu, ale moderní zabezpečovací systémy i na toto pamatují. Na mobilní telefon vám přijde SMS zpráva či systém rovnou zavolá. Co ale dělat potom? Máte volat policii či spěchat rovnou objekt zkontrolovat? Proto je nasnadě kombinovat elektronické zabezpečení se službou bezpečnostního centra, které informaci o narušení vyhodnotí a na místo vyšle zásahovou jednotku, která je pro podobné situace vyškolena a dokáže si s nebezpečnou situací profesionálně poradit.

FOTOGRAFIE ČI VIDEOOBRAZ Z OBJEKTU POTVRDÍ VLOUPÁNÍ Systém od společnosti Jablotron nabízí i bezdrátový detektor s vestavěnou kamerou, který při zachycení pohybu v zajištěném prostoru pořídí sérii fotografií, které uloží a následně odešle do bezpečnostního centra a majiteli objektu. Je to vizuální potvrzení přítomnosti zloděje v domě či bytě - tzv. fotoverifikace poplachu. Obdobně funguje i služba Videoverifikace, která k verifikaci poplachu využívá on-line obraz z kamer instalovaných např. vně objektu monitorující přístupové cesty k domu a taktéž videozáznam pořízený před vznikem poplachu. Videoverifikace i fotoverifikace jsou významnými pomocníky při dálkovém střežení objektů, neboť v případě, že je narušení vašeho objektu verifikováno např. pomocí kamerového systému, operátor bezpečnostního centra kromě vyslání zásahové jednotky okamžitě informuje Policii ČR, která vyjíždí s přesným popisem pachatele.

NENÍ DOBRÉ POKOUŠET SE ZLODĚJE CHYTIT SÁM Jak již bylo řečeno, majitel objektu, byť informovaný o řádění zlodějů ve svém objektu, nemá mnoho šancí, jak vloupání řešit. Nejen proto, že se právě pravděpodobně nachází daleko, například na jednání nebo dovolené, ale i proto, že setkání s agresivním pachatelem může být nebezpečné. Bezpečnostní agentura oproti tomu své zaměstnance neustále vzdělává tak, aby byli připravení na nenadálé a nebezpečné situace, dokázali je rychle vyhodnotit a vyřešit, a pomohli tak zamezit páchání škod na soukromém majetku.

ZLODĚJ ALARM NEPŘEKONÁ Všechny prvky zabezpečovacího systému jsou konstruovány tak, aby rozpoznaly pokusy o sabotáž, jako je demontáž, poškození nebo pokusy o prolomení přístupového kódu. Z průzkumu navíc jasně vyplývá, že pro naprostou většinu zlodějů je elektronický zabezpečovací systém důvodem k výběru jiného objektu, který hodlají vyloupit.

ALARM NENÍ FINANČNĚ NÁROČNÁ ZÁLEŽITOST Přínos zabezpečení je daleko vyšší než vynaložené náklady. Zvláště u novostaveb je v dnešní době zabezpečení objektu samozřejmostí. V investici na pořízení domu či bytu tvoří rozpočet na alarm malou položku. Cena za hlídání objektu alarmem napojeným na bezpečnostní centrum je v porovnání s pocitem bezpečí a jistoty ochrany vašich blízkých, neboli toho nejdražšího co máme, opravdu zanedbatelná.

BEZPEČNOSTNÍ ZÁMEK NESTAČÍ Ani nejkvalitnější dveře celý dům neochrání. Bohužel, až 80 % zlodějů se vloupe oknem. Dveře míváme bezpečně zamčené, ale okna jsou na tom už podstatně hůř. Ze své podstaty jsou to ta nejslabší místa obvodového pláště, která jen těžko mechanicky ochráníme. Pokud si nechceme dát na okna mříže, jediným řešením je elektronické zabezpečení s vhodně nastavenými čidly.

PES SE HRAVĚ VYROVNÁ ALARMU? I TOTO JE MÝTUS. Část pachatelů sice udává, že je od loupeže odradí nebezpečný hlídací pes, ale druhá část zlodějů si poradí s odstraněním psa, zatímco alarm napojený na Bezpečnostní centrum se jim zneškodnit nepodaří.