Vyhrazeno pouze pro ženy, zn.: celý svět čeká

Zábava 5. prosince 2013

Je to diskriminace, nebo ne? Tohle vrtá hlavou některým mužům od té doby, co se začal šířit trend služeb „women only“ neboli „jen pro ženy“. Milí pánové, věnujte se radši něčemu užitečnějšímu než dumání o tom, jestli vám ženský záchod v letadle nekrátí práva...

Japonské aerolinky All Nippon Airways zavedly na palubách svých letadel na dálkových letech toalety určené především pro ženy. Jsou tam samozřejmě i toalety společné pro všechny, ale z dotazníků vyplývá, že ženy o to moc stojí.

Muži prý totiž často nechávají zvednuté prkénko (no a turbulence k míření při čurání asi taky moc nepřidají, to už ale oficiální vyjádření neříká). Takové toalety zavedly i aerolinky jihokorejské.

V této části světa mají se službami jen pro ženy zkušenosti: tokijské metro zavedlo během nejrušnějších přepravních hodin vagony, kam smějí jen cestující ženského pohlaví a malé děti.

Důvod je jednoduchý – v natřískaném metru si ženy často stěžovaly na osahávání od mužských spolucestujících. Stejné opatření zavedla i města Ósaka a Nagoya, protože ósacká hlavní linka měla dokonce přezdívku „vlak úchyláků“.

Fén a zrcadlo

Místa jen pro ženy se ale zavádějí i v místech, kde natřískáno není, třeba v luxusních hotelech. Příkladem je Bella Sky v Kodani, kde vedení zjistilo, že ženy zvláštní patro chtějí.

Proč? Ze tří důvodů: kvůli bezpečnosti, čistotě a zařízení pokojů. Většina žen se cítí lépe, pokud předešlým hostem byla taky žena, a mají na vybavení jiné požadavky než muži.

Nejdůležitější jsou koupelny. Ženy si přejí vanu, velkou sprchovou hlavici, dobrý fén, zvětšovací zrcadlo a ekologickou hotelovou kosmetiku. Pokoje mají být světlé, s výhledem a čerstvými květinami. Skříň velká, hodně ramínek, jednoduché ovládání světla.

V minibaru čokoláda, sekt, víno, minerálka a džus, pivo a tvrdý alkohol netřeba. „Kromě mne nesmí na patro žádný muž,“ dodává ředitel hotelu Arne Bang Mikkelsen. Podobný servis mají i hotely v arabském světě, třeba Four Seasons Hotel Riyadh v Rijádu.

Ženské patro se jmenuje Perlové a nabízí jemné čalounění a hebké ložní prádlo. Z nabídky televizních programů zmizely sportovní a burzovní, převládají módní kanály. Na patře je fitness, kadeřník a lázně, a pokrmy jsou podávané přímo na pokoj.

pro ženy

Hotel jen pro ženy? Inu, proč ne.

zdroj: www.thinkstock.cz

Žádné očumování

Taky řada lázní v Česku nabízí programy jen pro ženy, ale tam se muži vyskytují. Jiná věc jsou ale některá fitness. Tam nesmí ani trenéři mužského pohlaví, a ženám to vyhovuje. Která stojí o to, nechat se očumovat nějakým nabušencem, když v potu a starých teplácích shazuje těhotenská kila? Proto je úspěšná síť fitcenter Expreska.

„Ženy nemusejí řešit, co si vezmou na sebe nebo že na ně bude někdo divně koukat. Zakládáme si na příjemném prostředí, klientky se cítí dobře a žádní chlapi je neotravují při cvičení hlasitými »vzdechy« a pachem potu,“ popisuje výhody manažerka Lenka Lodrová. Expreska u nás funguje tři roky a počet členek stoupá každoročně o sto procent.

Dámské povyraženíčko

Podobné výhody mají i sportovní akce jen pro ženy, třeba dámské cyklovyjížďky pořádané Ski a Bike Centrem Radotín.

Samy na cestách

  • „Ženy se mohou chovat přirozeně a nemusejí se bát, že je pořád někdo okukuje,“ tak vysvětlil výhody pláže jen pro ženy nedaleko italského Riccione její majitel Fausto Ravaglia. Na pláž není mužům vstup přímo zakázán, jen nejsou rozhodně vítáni. „Můžu mazat kamarádku krémem a vím, že mě u toho nikdo nešmíruje,“ popisuje návštěvnice.
  • Ve světě existuje i řada cestovek specializovaných na ženy. Důvod je jednoduchý: je spousta žen, které chtějí jet s kamarádkou, sestrou nebo samy a nestojí o seznamování. Navíc ideální ženský program se na cestách značně liší od mužského.
  • Objevily se i ženské kluby a restaurace, třeba v Londýně KC’z Bar. Do některých muži mohou jeden den v týdnu.

Žádný muž účastnice nepopohání, nenastavuje nesmyslnou rychlost ani délku trasy. „Účastnice se kromě samotného výletu a třeba seřízení kola můžou nechat namasírovat, nalíčit, nechat si upravit vlasy od kadeřnice, podívají se na módní přehlídku, nechají si poradit od odbornice na hubnutí.

Součástí výletu je taky občerstvení a tombola,“ vysvětluje Kateřina Princová, která akci organizuje. Na náš klid se myslí i v českých vlacích kategorií Ex a EC. Najdete v nich kupé určená pro ženy. Jsou poblíž služebního oddílu a průvodčí je častěji kontroluje.

Také vznikla na základě dotazníku, protože ženy se necítí ve vlacích bezpečně. Mohou navíc využít i takzvané klidové oddíly pro odpočinek, nebo pokud cestují s dětmi, oddíly pro maminky. Na maminky myslí i náš velký autobusový přepravce Eurolines.

Autobusy jen pro ženy sice nemá, protože tak velký zájem tu ještě není, ale kvůli cestám s dětmi zakoupil sedačky Kidybus, první speciálně vyvinuté pro cestování dětí v autobusech podle evropských norem.

A proti tomu určitě nemůže nic namítat ani žádný muž.

Jaký je váš názor, využila byste těchto speciálních nabídek pouze pro ženy? Nebo by vám přítomnost mužů scházela? Váš názor nás zajímá, podělte se o něj v diskuzi pod článkem.