Petřínská rozhledna bude dneska nazeleno! A zezelená i Nová radnice v Ostravě

Zábava 14. března 2014

Zelenat se díky barevnému nasvícení budou do pondělka, a přidají se tak k významným světovým památkám, jako jsou šikmá věž v Pise, egyptské pyramidy nebo Knížecí palác v Monaku. Proč? Protože Irové slaví 17. března svátek svatého Patrika a Iry najdete všude.

V dřívějších dobách znamenal tenhle svátek pro Iry především čas pro rodinu a příležitost k návštěvě kostela a přemítání o životě nejdůležitějšího a nejzáhadnějšího kazatele Irska. Až do konce 70. let zákon nepovoloval 17. března otevření žádné hospody a svátek se slavil zejména sportovními utkáními, tancem a historkami vyprávěnými u krbu.

Ti skutečně zapálení se vydávali na svatou pouť na horu Croagh Patrick, pojmenovanou po svatém Patrikovi, v hrabství Mayo. Cesta byla velmi kamenitá, ale většina poutníků ji přesto šla bosky. Nějak se ale stalo, že se postupem času stal náboženský svátek hromadnou party, kdy každý zpívá, tančí a polovina anglicky mluvícího světa se hlásí k irským předkům.

sv. patrik

Berlínská televizní věž.

Proč tolik zelené

Pro tenhle svátek je zásadní zelená barva a trojlístek. K jeho symbolice se váže poetická legenda, která tvrdí, že v době, kdy svatý Patrik šířil křesťanství mezi zatvrzelými domorodci, použil trojlístek coby učební pomůcku k vysvětlení principu svaté trojice. Na něm přihlížejícím ukazoval, jak tři nezávislé elementy mohou tvořit jeden smysluplný celek.

V zeleném Irsku hojně dostupnou učební pomůcku po něm potom přejali i jeho následovníci a postupem času se stal trojlístek nejznámějším atributem tohoto světce. Zelená barva symbolizuje i zeleň celého Irska, obrovské plochy luk a lesů.

sv. patrik

Empire State Building v New Yorku.

Jak se po světě slaví

Velmi populární jsou oslavy v Americe. První oslava tady proběhla roku 1737 v Bostonu. Od roku 1962 se na novém kontinentě také dodržuje tradice barvení řeky Chicago na zeleno. Víceméně omylem ji pracovníci kontroly životního prostředí jednou obarvili, když se snažili zjistit, odkud je vypouštěn nelegální odpad do řeky. Použili zelené rostlinné barvivo, a tak je napadlo, že by nebylo od věci podobně obarvit řeku na počest svátku svatého Patrika. Nápad se ujal a od té doby se část řeky Chicago na počest svátku svatého Patrika barví na zeleno. Barví se taky jiné řeky a sjezdovky, a taky vlastní obličeje.

sv. patrik

London Eye v britské metropoli.

Stejné je to i v Austrálii, kde asi sedm milionů lidí tvrdí, že má irské předky, na Novém Zélandě, v Kanadě a ve většině Evropy. I šejkové v Abu Dhabi si připíjejí na svatého Patrika zeleným šampaňským koktejlem. K oslavám se přidává celý svět: nazeleno bude nasvícený taky Hrad Šípkové Růženky v Disneylandu v Paříži, skokanský můstek Holmenkollen v Oslu, skalní město Petra v Jordánsku, opera v Sydney, Londýnské oko, Allianz Arena a Odeonsplatz v Mnichově, palác a fontána na Plaza de Cibeles v Madridu, Stolová hora v Jihoafrické republice, Empire State Building v New Yorku, nápis „Vítejte v Las Vegas“ nebo Niagarské vodopády.

sv. patrik

Opera v Sydney.

sv. patrik

Věž v Pise.

Kdo byl ten Patrik?

  • Svatý Patrik (irsky Naomh Padraig, angl. Saint Patrick) byl starověký křesťanský duchovní, mnich a misionář pocházející z římské Británie a působící v druhé polovině 5. století. Ulsterské anály udávají jako rok narození 387 a rok úmrtí 461, den smrti 17. března. V šestnácti letech byl unesen otrokáři do Irska, po šesti letech uprchl a vrátil se do Británie. Poté se ale stal mnichem a vrátil se do Irska, kde misionářsky působil. Jako světec byl uctíván prakticky ihned po své smrti. O míře významu, kterou mu současníci přisuzovali, svědčí i zuřivý spor o to, kde bude pohřben, který přivedl sever Irska na pokraj občanské války. V Irsku a státech s významným irským přistěhovalectvím je mu zasvěcena celá řada kostelů. Jeho symbolem je zelená barva a jetelový trojlístek, s jehož pomocí vysvětloval princip Nejsvětější Trojice. Podle legendy taky vyhnal z Irska hady, proto se prý dodnes na ostrově žádný z těchto plazů nevyskytuje.